Reclame

Zo'n 550 verontruste katholieken uit het noorden van Noord-Holland trekken zondag in bussen naar de Haarlemse Bavokathedraal, om daar hun stem te laten horen. Daar zijn ook Heerhugowaarders bij. Ze maken zich grote zorgen over de toekomst van hun kerken, nu het bisdom de deuren van bijna 100 kerken wil sluiten. "Het is een poging om tot elkaar te komen. We willen dat dit beleid omvalt."

Door de terugloop van het kerkbezoek hangen er donkere wolken boven het katholicisme, schrijft mediapartner NH. Het bisdom wil veel Noord-Hollandse kerken afstoten, onder meer in Heerhugowaard De Noord en in 't Kruis. Het bisdom wil de komende vijf tot tien jaar toewerken naar een situatie waarin meerdere kerken als een 'centrumfunctie' (28) of 'steunpunt' (37) moeten fungeren. Dat betekent dat bijna 100 van de 164 kerkgebouwen gedwongen de deuren moeten sluiten.

De aangekondigde sluitingen van kerken zit parochianen zo hoog, dat ze de barricades opgaan en een petitie verspreiden. Zondag staat er een ‘stille tocht’ gepland, die leidt naar de Haarlemse Bavokathedraal van bisschop Jan Hendriks. "We bieden de bisschop de petitie aan, die meer dan 1.400 keer is ondertekend. We hebben een muzikale bijeenkomst en we houden een tocht rond de kathedraal", zegt Braakman. Hij rekent op een opkomst van 550 kerkgangers. Met tien touringcars rijden ze die dag in colonne naar het bisdom. Onder de aanwezigen zijn onder meer parochianen uit Waarland, Tuitjenhorn, Heerhugowaard en De Goorn. Het moet een symbolisch protest worden waar ze zevenmaal rond de kathedraal lopen, naar het voorbeeld van het Bijbelverhaal over Jozua in Jericho. "De muren hoeven niet in te storten, zoals in het bijbelverhaal gebeurde, maar we willen wel dat dit beleid omvalt", zegt hij.

West-Friesland ademt het katholicisme, weet Jan-Willem Wit van het Noord-Hollandse bisdom. Hij begrijpt de zorgen van het actiecomité. "De kerk is voor velen een ontmoetingsplek. Dat daar dan een einde aankomt, is natuurlijk erg pijnlijk." Het bisdom is bereid om de verontruste parochianen te ontvangen in Haarlem. "We zien allemaal het probleem van de kerksluitingen, het is een gedeelde zorg. Liever sluiten we helemaal geen kerken. Voor ons zijn het ook pijnlijke keuzes die gemaakt moeten worden. Maar soms is het niet anders."

De ingeslagen weg is niet over één nacht ijs gegaan, zegt Wit. Het teruglopende kerkbezoek en hoge onderhoudskosten nopen de katholieke kerken in West-Friesland om naar de toekomst te kijken. Het bisdom wil naar een model, waarin een klein aantal kerken een centrumfunctie vervult. "Als we niets doen, blijven we met lege handen achter." (foto: Wikimedia Commons / EdwinH)
Pin It
Bekeken: 1003x
Reclame