Reclame

SOVON, het samenwerkingsverband van verschillende scholen in Alkmaar en omgeving, had gelijk toen een onderwijsassistent die herhaald kritiek uitte op de coronavaccins werd ontslagen. Dat bevestigde het gerechtshof in Amsterdam in het hoger beroep dat de assistent had aangespannen. Daarmee krijgt hij dus niet zijn baan terug en heeft hij ook geen recht op een ontslagvergoeding.

De zaak speelde in de periode van de coronapandemie en de vaccinatiecampagne die de pandemie moest bedwingen. De 'technisch onderwijsassistent' ofwel toa was onder meer werkzaam op het Murmellius Gymnasium en zette zich daar in voor de natuurwetenschappelijke vakken. De snelle vaccinatiecampagne baarde de man zorgen: "Het grijpt mij erg aan dat ik vanuit mijn rol en functie geen ruimte zie om leerlingen te attenderen op allerlei soorten nevenschade, die momenteel niet uit te sluiten valt", schreef de toa onder meer in brieven en mails die hij verspreidde. Eerder riep hij al op om de scholen tijdens de lockdown alsnog te openen.

SOVON volgde echter het regeringsbeleid. Wat vaccineren betreft kozen de scholen ervoor zelf geen positie in te nemen: docenten en leerlingen werden niet gedwongen zich wel of niet te laten vaccineren en daar werden ook geen sturende adviezen over gegeven. De scholen bleven dus neutraal. De uitingen van de onderwijsassistent gingen tegen deze neutraliteit in. Dat de toa na het overlijden van een leerling van het Murmellius Gymnasium sprak van een 'vaccinslachtoffer' leidde tot extra wrevel. (tekst gaat door onder de foto)

Murmellius De assistent werkte onder meer op het Murmellius Gymnasium.


De schoolleiding drong er bij de assistent daarom op aan de vaccinatiediscussie niet verder aan te zwengelen, of tenminste niet binnen de muren van de school. Dat bracht de man ertoe om in maart 2022 een 'sit-in'-protestactie te houden tegenover het Murmellius Gymnasium. "Er is géén reden om aan te nemen dat deze injectie veilig is," zei de assistent daar. "Stop daarom met deze injecties, hoezeer je ook gechanteerd wordt middels schoolreisjes naar Parijs."

De herhaalde protesten binnen de muren van de school bleven niet zonder gevolg, de uitingen van de onderwijsassistent leidden uiteindelijk tot zijn ontslag. Daar kon de assistent niet mee leven, hij stapte naar de rechter. De rechtbank in Alkmaar oordeelde eerder al dat SOVON de assistent terecht had ontslagen, omdat duidelijk gestelde grenzen waren overschreden, en dat oordeel werd in september dit jaar door het gerechtshof in Amsterdam bevestigd. Dat vonnis werd deze week openbaar.

Het hof stelt in zijn arrest onder meer dat de hoeveelheid mails, brieven en andere uitingen waarin de assistent zijn kritiek kenbaar maakte 'niet aanvaardbaar' was: "Een kritische mening over het door SOVON gevoerde vaccinatiebeleid is toegestaan, mits de wijze waarop de kritiek wordt geuit binnen proporties blijft." Het hof hekelt de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog die de assistent maakte en zijn uitspraak dat de scholen 'een verlengstuk van de vaccinindustrie' zouden zijn. "De uitingen zijn veelal beledigend en veroordelend van aard en kunnen bovendien onrust onder leerlingen en ouders veroorzaken", aldus het hof. Het ontslag was dan ook gerechtvaardigd. De onderwijsassistent krijgt geen ontslagvergoeding en moet de proceskosten van SOVON betalen.
Pin It
Bekeken: 1459x
Reclame