Reclame

Ondeugend, op het randje, of fout: de meningen over wijlen Prins Bernhard zijn en blijven verdeeld. De recente ontdekking van zijn lidmaatschapskaart van de NSDAP, de partij van de Nazi's, heeft de reputatie van de grootvader van de huidige koning geen goed gedaan. Reden voor de Alkmaarse Partij voor de Dieren (PvdD) om af te willen van de Prins Bernhardlaan in Alkmaar: "Is de gemeente bereid om deze straatnaam te wijzigen?"

Het is één van de bekendste lanen van Alkmaar: de fraaie, brede weg die langs de Bloemenklok en begraafplaats Sint Barbara leidt, dwars door de monumentale Alkmaarderhout. Hier stapten generaties van hun fiets om naar de hertjes te kijken of een pannenkoek te eten. Tegelijk weten lang niet alle Alkmaarders ook de naam van deze laan. Het is de Prins Bernhardlaan.

En een straat vernoemd naar deze prins, die in de Tweede Wereldoorlog weliswaar een symbool van het verzet werd, maar zich vóór de oorlog inliet met de nazistische ideologie van de NSDAP, de partij van Hitler - dat voegt niet, vindt Ralph Boots van de PvdD. "De Prins Bernhardlaan ligt niet ver van ons oorlogsmonument aan de Wilhelminalaan", noemt Boots op, "de weg is gelegen aan de graven van de gevallen commonwealthsoldaten." Het maakt de Alkmaarderhout een 'beladen omgeving' en daarin geeft een vernoeming naar Prins Bernhard eigenlijk geen pas, als het aan de PvdD ligt. (tekst gaat door onder de foto)

De Bloemenklok aan de Prins Bernhardlaan. (foto: Streekstad Centraal)


Het College wordt daarom verzocht een hernoeming te overwegen. "Wat ons betreft is er geen betere optie dan deze te vernoemen naar de zwarte verzetsheld die vanwege zijn huidskleur juist lang niet de credenties en verering heeft gekregen waar hij, gezien zijn staat van dienst, recht op zou hebben", stelt Boots in zijn vragen aan het College. "Deze zwarte verzetsheld is Anton de Kom, een activist voor erkenning van ons koloniale slavernijverleden, een strijder vóór gelijke rechten en verzetsheld die door de nazi's in een concentratiekamp is omgebracht." De PvdD refereert ook aan het eerherstel dat minister Hoekstra gaf aan de vermoorde verzetsheld.

Wat de PvdD betreft zou het Alkmaar passen om deze straatnaam te heroverwegen en te vervangen door Anton de Komlaan. "Alkmaar is een gemeente die historisch onrecht erkent en ook herdenkt", schrijft de partij. "Bijvoorbeeld via het onlangs onthulde mooie namenmonument op het station, de struikelstenen die door de stad heen te vinden zijn en het onderzoek naar het Alkmaars slavernijverleden." Een hernoeming van de oude laan door het park sluit daarbij aan, vindt de PvdD.
Pin It
Bekeken: 1204x
Reclame