Het is één van de vele legendes waar het Alkmaars Ontzet mee is omgegeven: Maerten van der Meij die met zijn polsstok door de Spaanse linies heenging, om een briefje te bezorgen dat hij in die stok verborgen hield. Met een knipoog naar deze geschiedenis en niet in de laatste plaats ook naar henzelf pakten Alkmaarders zaterdag de polsstok ter hand en zoefden over het water van de Nieuwlandersingel. Dat, of er met een plons in, natuurlijk.
"We hebben tutu's aan, ik denk dat het best obvious is dat wij hier komen voor de fun", lacht Sem, die het polsstokspringen duidelijk niet ziet als een serieuze sportieve activiteit. Maar hij heeft wél succes, waar vele anderen te water raken, daar komt Sem aan de overkant, die in dit geval een springkussen is. "We hebben het nog nooit gedaan, maar blijkbaar zijn wij gewoon natuurtalenten", zegt hij terwijl ook zijn maatje een geslaagde sprong maakt. De blauwe tutu's zijn het geheim, denkt Jonne, die droog aan de overkant komt: "Iedereen gaat er lekker in maar wij niet."
Dat er gesprongen wordt is niet los te zien van de viering van Alkmaar 450 Jaar Ontzet en het verhaal van Van der Meij. Wat voor de jongeren van nu iets is wat ze 'nog nooit gedaan' hebben, was in de tijd van het Ontzet geen ongewone manier van je voortbewegen. Er waren gewoon niet overal bruggen, wie onderweg was nam maar beter een polsstok mee. In Friesland is die traditie onder de naam 'fierljeppe' in ere gehouden en ook de Alkmaarse 8 October Vereeniging weet er wel raad mee.
Het 'Van der Meij Polsstok Verspringtoernooi' brengt nog maar even in herinnering dat die achtste oktober er nu toch echt aan zit te komen. Want het springen vindt traditioneel op de zaterdag voorafgaand aan 8 oktober plaats; dit jaar is dat een week op voorhand, want zaterdag 7 oktober zal dit jaar de grote dag zijn. Een verslag van het verspringen door fotograaf Marco Schilpp is te bekijken op de Facebookpagina van Alkmaar Centraal.