De binnenstad van Alkmaar was woensdag het toneel van een goedbezochte reünie van stads- en streekgenoten: iedereen liep iedereen vanzelfsprekend zomaar weer tegen het lijf op de goedbezochte 'Lappendag'. Voor oma's en opa's waren de trekkers en landbouwvoertuigen natuurlijk een verplicht nummer samen met de kleinkinderen. En op het Waagplein maakten rond een uur of één de paarden plaats voor terrassen en frisse biertjes in de najaarszon.
Zo was bijna alles als vanouds. Alleen de koeien en de geiten, die lieten het dit jaar afweten. Om de verspreiding van het blauwtongvirus tegen te gaan, besloot de organisatie op de vrijdag vóór de Landbouwdag dat het dan maar zonder deze dieren moest. "De verantwoordelijke commissies nemen geen onnodige risico's", schreef de organisatie daarover. Voor deze beslissing was op de markt begrip en ook wel wat gelatenheid: "Dat is dan maar zo, volgens mij is het er niet minder druk om." (tekst gaat door onder de foto)
Voor koffiezaak Kaldi aan de Marktstraat was het wel even anders dan anders. Daar kijkt normaal het ene raam uit op koeien, het andere op geiten. "Ja, dat geeft wel sfeer", erkennen ze binnen. "Maar voor de aanloop is dit niet slecht hoor. Anders staan er toch hekken voor de deur." Niet alleen hier, overal in de binnenstad blijkt het druk. "Misschien dat het net even langzamer op gang kwam? Nee, eigenlijk zelfs dat niet", horen we aan een kraam met boerderijproducten.
Echt gemist werden de koeien en de geiten dus niet. Lappendag is eerst en vooral een mensenfeest. "Hoe is het met jóu?" De vakantieperiode zit er weer op, iedereen is er weer, iedereen is ook op de Lappendag lijkt het. Ook achter de marktkramen zijn er voor de echte Alkmaarders volop bekende gezichten te herkennen, want er doen veel lokale winkeliers mee aan de markt. Die combinatie blijkt een gouden formule: 'je kon over de hoofden lopen'. Al leek een enkele fietser die uitdrukking wel letterlijk te willen nemen. (tekst gaat door onder de foto)
Lokaal was het toverwoord. De indrukwekkende machine van Boer Ted stond maar enkele stappen verwijderd van een kraam waar zijn knolselderij kon worden geproefd. Leerlingen van Vonk, voorheen Clusius, hadden van de knolserders veganistische shoarma bereid en die viel goed in de smaak bij bezoekers van de markt. "Die moeten hier blijven staan, dit smaakt wel na het bier straks!"
Andere Vonk-leerlingen verrassen met nasischijven, maar dan net even anders. "Ze zijn gevuld met onze eigen risotto. En dan even gefrituurd, dat wel ja. Maar verder is het heel gezond." Toch is dit toch wel wat minder lokaal dan die knolselderij van Boer Ted, houden we de jonge 'Smaakmaker' voor. "Klopt, die risotto is import. Maar dat gaat veranderen. Binnenkort wordt de risottorijst ook in Nederland geteeld, daar zijn ze druk mee bezig." En zo raakt de markt weer aan het thema van de landbouw, waar de innovatie nooit stil staat. (tekst gaat door onder de foto)
De landbouw heeft het tegelijk niet altijd makkelijk. De bekende boerenbonte zakdoeken, teken van het boerenprotest, zijn op de markt her en der ook wel te spotten. Maar geklaagd wordt er op de laatste woensdag van september niet, lijkt de afspraak. Ook zonder koeien, ook zonder geiten, is deze Alkmaarse traditie precies zoals die wezen moet. De drukte in de stad was daar het levende bewijs van. Een fotoverslag van de Lappendag & Landbouwdag is terug te vinden op de Facebookpagina van Alkmaar Centraal.