Reclame

Gemeente Alkmaar en haar zorgpartners kunnen winst boeken in de preventie en vroege aanpak van onbegrepen gedrag, Dat concludeert de rekenkamer van de gemeente. En al zijn ketenpartners tevreden over de regie van de gemeente, het beleidskader is niet eenduidig genoeg en de coördinatie kan beter. De rekenkamer raadt aan het beleid te stroomlijnen en om met de ketenpartners een jaarlijks coördinerend beraad op te zetten.

De rekenkamercommissie verwacht dat er de komende jaren meer mensen in de problemen komen en daardoor ook psychische klachten ontwikkelen. Enerzijds zijn er de inflatie en naweeën van corona, anderzijds is er een tekort aan zorgpersoneel en is er een verschuiving naar ambulante hulp. Redenen voor de rekenkamer om onderzoek te doen naar de hulpverlening, en dan met name wat betreft vroege signalering van (psychische) problemen en snelle inzet hierop.

De rekenkamer onderzocht hoe stevig het integrale beleid van gemeente Alkmaar is voor mensen met onbegrepen gedrag, gebaseerd op de negen bouwstenen van het 'schakelteam mensen met verward gedrag'. Ook onderzocht de rekenkamer hoe sterk de regierol van de gemeente daarbij is. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er zowel lokaal als regionaal een integrale aanpak is, maar dat het gemeentelijk beleidskader niet eenduidig is.

"Verdere doorontwikkeling is nodig om een bredere doelgroep te bereiken die nu onvoldoende of te laat in beeld komen. Daarnaast is initiatief nodig in de (regionale) doorontwikkeling van de aanpak op zowel verbetermogelijkheden per bouwsteen als op de fundamentele knelpunten zoals hierboven benoemd", aldus de rekenkamer. "De gemeente kan ook meer eigenaarschap nemen voor het vereenvoudigen van zowel interne werkprocessen ten behoeve van integraal werken als voor het vereenvoudigen van de fragmentarische keten personen met onbegrepen gedrag.

De rekenkamer concludeert verder dat ketenpartners de regie van gemeente Alkmaar positief ervaart. "De rekenmaker concludeert echter ook dat het huidige beleid op verschillende plekken als ‘een onderdeel’ terug komt. Dat betekent dat de gemeenteraad daar niet eenduidig op stuurt. Hierdoor kan de gemeenteraad onvoldoende haar rol pakken om (bij) te sturen op de aanpak, bijvoorbeeld wanneer het wenselijk blijkt om de aanpak te verbreden, of om te reflecteren op haar eigen bijdrage aan het risico op verdere versnippering door de veelheid aan initiatieven en (nieuwe) overleggen."

De rekenkamer raadt de gemeente aan om met haar ketenpartners nog meer in te zetten op preventie en vroege signalering. Ook wordt geadviseerd om een jaarlijks beraad te creëren om de gemeenteraad én de ketenpartners integraal op de hoogte te houden over ontwikkelingen en ter verbetering en afstemming van interne processen en processen tussen ketenpartners.
Pin It
Bekeken: 1439x
Reclame