Reclame

De PvdA en GroenLinks. In de Eerste Kamer zijn ze al samen en ook in de Tweede Kamer wordt voorgesorteerd op een fusie. De partijen zoeken de samenwerking en dat betekent niet alleen voer voor Haagse verslaggevers. Ook de diverse lokale fracties kruipen steeds dichter naar elkaar toe. Dus gingen we op pad met de vraag: Is een samenvoeging van de lokale afdelingen een optie?

Noem het een alliantie, blok of linkse wolk. Met lijsttrekker Frans Timmermans wil de nieuwe combinatie hoge ogen gooien bij de verkiezingen in november. Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang. Zo kijkt Dijk en Waard naar geschikte locaties voor stembureaus en zijn ook andere gemeenten druk met het mogelijk maken van het democratische proces. Wij vroegen aan verschillende fracties wat ze vinden van de landelijke samenwerking en natuurlijk ook of een lokale binding in het verschiet ligt. Wat blijkt: een fusie valt zeker binnen de mogelijkheden.

"We vergaderen samen en geven vaak ook een gezamenlijke bijdrage aan het debat. Het bevalt ons allebei heel goed", vertelt fractievoorzitter Soledad van Eijk van GroenLinks Dijk en Waard. Na de coalitiebreuk van afgelopen najaar heeft de partij van Van Eijk samen met de lokale PvdA en ChristenUnie een wethouder geleverd. "We willen voor de volgende gemeenteraadsverkiezing duidelijkheid geven over een fusie. Dan hebben inwoners een beeld van de nieuwe situatie." En ook in Alkmaar zal de fusievraag rond de verkiezingen op tafel komen. "Ik kan me geen leven meer zonder GroenLinks bedenken", benadrukt fractievoorzitter David Rubio Borrajo van PvdA Alkmaar. "We zijn in de raad vier handen op één buik. Onlosmakelijk met elkaar verbonden." De PvdA'er schreef zichzelf begin dit jaar in bij GroenLinks. Het is een symbolische stap die meer leden hebben gemaakt: onder meer Diederik Samson en Job Cohen werden eerder lid van de groene partij.

Met negen zetels voor de PvdA en acht voor GroenLinks in de Tweede Kamer staan beide partijen er op dit moment niet per se goed voor. Ook in menig gemeenteraad zijn er betere tijden geweest voor beide partijen. Is het eventuele samengaan van de partijen een wanhoopsdaad? Daar reageert Rubio Borrajo snel op: "Nee, zeker niet. Ideologisch zitten we niet ver uit elkaar, dus dan is dit ook een logische stap. Maar de discussie over een gezamenlijke fractie hebben we in Alkmaar nog niet gevoerd." (Tekst gaat verder onder de foto)

Rubio Borrajo van PvdA kwam begin dit jaar in het nieuws toen hij lid werd van GroenLinks.


Een hele andere situatie is er in Heiloo. De raad telt drie PvdA-raadsleden, maar er is geen GroenLinks-afdeling. Wel zijn er plannen om een gezamenlijke fractie te realiseren, vertelt fractievoorzitter Annemarieke van Nierop van de PvdA. “Binnenkort willen we een bijeenkomst voor leden van de twee partijen organiseren. Dat betekent dus niet alleen de campagne voorbereiden, maar tegelijkertijd ook gezelligheid en met elkaar kennismaken." Volgens Van Nierop zoekt de lokale PvdA al jaren toenadering met de partij van Jesse Klaver. "Maar omdat hier dus geen afdeling van GroenLinks is, heeft dat nog niet tot een concrete samenwerking geleid."

Waar verandering is, zijn vaak twee kampen: de voor- en tegenstanders. Met de aangekondigde samenwerking in de Tweede Kamer zwelt ook de kritiek aan. Verschillende partijgenoten spreken zich openlijk uit tegen het plan. Partijprominent Henk Nijboer (PvdA) heeft al besloten om zich niet verkiesbaar te stellen vanwege de koers. Hoe je lokaal wel iedereen binnenboord probeert te houden? "We moeten met elkaar in gesprek gaan én blijven. Daar gaat het om", benadrukt Soledad van Eijk.
Pin It
Bekeken: 2366x
Reclame