Reclame

Bouwen, bouwen en nog eens bouwen. In de komende tien jaar moeten meer dan 900.000 woningen gerealiseerd worden in Nederland. Ook in Heiloo staan verschillende bouwprojecten op de planning. En bij nieuwe wijken horen natuurlijk ook nieuwe wegen, singels en lanen. Wethouder Rob Opdam wil straten in de gemeente gaan vernoemen naar bekende personen die zich hebben ingezet tegen de onderdrukking van vrijheden.

Noem het een eer of een ode. Al sinds dat er straten zijn worden die vernoemd naar noemenswaardige gebouwen of bekende personen. Neem bijvoorbeeld de Schoollaan in Heiloo, Wilhelminalaan in Alkmaar en Julianaweg in Egmond aan den Hoef. Allemaal vernoemd naar gebouwen langs de straat of bekende personen. Als we alleen al kijken naar verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog, heeft Heiloo meerdere keuzes. Volgens informatieplatform oorlogsbronnen.nl is van acht Heilooënaren bekend dat ze in het verzet zaten. Deze mensen boden weerstand tegen de bezetting van Nederland en niet zelden moesten ze dat bekopen met de dood. Een daarvan is Dirk Bakker. 'Erelijst van gevallenen 1940-1945'. Zijn naam wordt genoemd: 45 jaar, expediteur.

Het is de nacht van 1 op 2 september 1944 als de staatsinlichtingendienst van nazi-Duitsland zijn huis binnenvalt. Ze willen dat Bakker open kaart speelt. Waar is hij mee bezig? Voor de bezetting had de vader van acht kinderen een bloeiend transportbedrijf, maar tijdens de oorlog was er steeds minder werk. Net als Heilooërs Johan Blokker en Matthijs Zonderhuis voegde Bakker zich bij verzetsgroepen in Alkmaar en Heiloo. Samen zorgden zij voor gekraakte bonkaarten. Ook gaven ze onderduikers een veilige thuishaven. (Tekst gaat verder onder de foto)

De kans bestaat dat Heiloo straks een straat of laan vernoemd naar verzetsheld Dirk Bakker. (Beeld: Oorlogsgravenstichting)


Terug naar de inval, die bewuste septembernacht in Heiloo. Bakker weigert elke medewerking aan de inlichtingendienst en wordt neergeschoten. Een dag later overlijdt hij in het Sint Elisabethziekenhuis aan zijn verwondingen. Ook companen Blokker en Zonderhuis sterven begin september 1944.

Veel over het plan van wethouder Rob Opdam is nog niet duidelijk. Zo is onbekend welke vrijheidsstrijders mogelijk vernoemd gaan worden in nieuwe woonwijken van Heiloo.
Pin It
Bekeken: 615x
Reclame