Dijk en Waard heeft geen beschikbare opvangplekken meer voor Oekraïners. Na anderhalf jaar komen iedere week nog steeds zo'n zevenhonderd tot duizend Oekraïners naar ons land. Maar in Dijk en Waard is dus geen plaats meer voor extra mensen.
"De gemeente voldoet aan de taakstelling die het Rijk heeft opgelegd", vertelt een woordvoerder aan Dijk en Waard Centraal. Door de constante instroom van vluchtelingen worden nog steeds nieuwe opvangplekken gezocht door de veiligheidsregio's. Op dit moment zijn er al 80.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Het doel is om eind dit jaar 90.000 plekken beschikbaar te hebben. In Dijk en Waard hebben de meeste Oekraïense vluchtelingen hun thuis gevonden in het Transferiumgebouw. Volgens een laatste update gaat het om ruim driehonderd mensen.
Het college besloot afgelopen najaar om het complex aan De Vork in Heerhugowaard voor de komende vijf jaar te huren. "Het is mooi dat we deze optie tot langere huur hebben gekregen. Het biedt zekerheid en rust voor de mensen die er nu wonen", liet burgemeester Maarten Poorter destijds weten. Volgens het gemeentebestuur heeft meer dan de helft van de volwassen bewoners werk. (Tekst gaat verder onder de foto)
Maar dat is niet het enige. Naast opvang in de voormalige jeugdzorginstelling, wonen ook Oekraïners bij Dijk en Waarders thuis. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat het om ongeveer 185 vluchtelingen gaat. Ze wonen bijvoorbeeld in een gebouw op hetzelfde perceel of hebben een lege kamer gekregen. In maart vorig jaar kreeg de gemeente steeds meer berichten van inwoners die spijt hadden van de opvang, maar dat komt nu niet meer voor. Ook worden geen Oekraïners meer bij het Transferiumgebouw afgezet.
Het doel is dus om de komende maanden nog 10.000 plekken te realiseren in het land. Al is niet duidelijk of daarmee de vraag naar opvang is gestild. Volgens een woordvoerder is de gemeente op dit moment niet op zoek naar nieuwe opvanglocaties.
Naast Oekraïense vluchteling worden ook asielzoekers opgevangen in Dijk en Waard. Zo'n 48 mensen wonen in Hotel Heer Hugo. Volgens het gemeentebestuur gaat het vooral om Syrische gezinnen. In tegenstelling tot Oekraïners vallen de asielzoekers niet onder Europese richtlijnen voor tijdelijke bescherming. Hierdoor hebben ze bijvoorbeeld geen recht op leefgeld en mogen ze niet werken in Nederland.