De gemeente Dijk en Waard heeft 67 bezwaarschriften ontvangen vanwege het nieuwbouwplan voor de Berckheidelaan in Heerhugowaard. Raadsleden raakten al amper uitgepraat over het plan en ook buurtbewoners vinden er het nodige van.
In vergelijking met de Dijk en Waardse ambitie om 10.000 woningen voor 2030 te bouwen, is het een klein project. De 29 sociale huurwoningen die Woonwaard wil realiseren aan de Berckheidelaan in Heerhugowaard. "Ik geloof niet dat iemand tegen het idee van woningen is, maar dit klopt niet", zegt buurtbewoner Joost Groot tegen Dijk en Waard Centraal. Het is zaterdag aan het eind van de middag als wij spreken met de Heerhugowaarder. "Ik woon tegenover het grasveldje waar gebouwd gaat worden. We vinden het plan met vier verdiepingen echt te hoog. Alles hier in de wijk is maximaal drie etages." Als het aan het college én de gemeenteraad van Dijk en Waard ligt worden binnenkort 29 woningen gerealiseerd aan de Berckheidelaan. Het gaat zowel om studio's als twee- en driekamerwoningen. Allemaal bedoeld voor sociale huur. "Het klopt dat er ook parkeerplaatsen in het plan zitten, maar wie heeft tegenwoordig nog maar één auto? Mensen hebben er vaak twee. Daar moet je ook rekening mee houden." (Tekst gaat verder onder de foto)
Maar er is meer. Vindt Groot: "Nooit is er overleg geweest. We hebben twee informatiebijeenkomsten gehad waarbij het ontwerp panklaar werd neergelegd. De eerste avond is het plan gepresenteerd en de tweede avond lag hetzelfde ontwerp er nog. We hebben geen mogelijkheid gehad om ergens over te praten." Volgens de Heerhugowaarder wist de buurt ook niet wanneer de gemeenteraad het plan zou bespreken. 'Dat hoorden we pas laat en via via. Op stel en sprong hebben we als buurt ons verenigd. Mijn buurman Ronald heeft nog ingesproken."
Het agendapunt ontaard die avond in een discussie over autolichten in woonkamers, zonuren, schaduwen en parkeren. Maar de gemeenteraad stemt uiteindelijk toch voor het plan. Wat Groot verwacht van de 67 bezwaarschriften? "Ik verwacht open communicatie van de gemeente. Dat we samen kijken naar wat wél kan. Zonder dat ons iets door de strot geduwd wordt."
De bezwaarprocedure van het nieuwbouwplan Berckheidelaan is inmiddels bijna gesloten. Dat betekent dat de gemeente binnenkort gaat kijken naar de ingekomen berichten. Al dan niet kan Dijk en Waard besluiten om veranderingen in het ontwerp aan te brengen. Maar ook als de gemeente besluit om het plan niet aan te passen, hebben de bewoners nog mogelijkheden. De Heerhugowaarders zouden bijvoorbeeld naar de Raad van State kunnen gaan. Het hoogste gerechtshof doet uitspraken over geschillen tussen een inwoner en de overheid.