Het niet doorgaan van Ontzetfeest Alkmaar Alive heeft voor de nodige verontwaardiging en teleurstelling gezorgd. Dat er nou juist in het jubileumjaar een grote activiteit op die beroemde datum 8 oktober wegvalt, dat doet nogal wat stof opwaaien. "We hebben mee willen denken", zegt de gemeente. Maar toch waren de 'knelpunten' onoverkomelijk.
Alkmaar Centraal probeert al dagen te achterhalen wat er nou precies mis ging met de vergunning. Helaas krijgen we voorlopig geen verdere antwoorden op onze vragen. Lokale partij OPA heeft raadsvragen gesteld en volgens de gebruikelijke procedure wordt de beantwoording van persvragen dan uitgesteld tot de raad is geïnformeerd. OPA wil in ieder geval en met spoed weten of het plan nog gereanimeerd kan worden. Ook wil de partij graag eventuele documenten inzien om inzicht te verkrijgen in de reden van de afkeuring van de vergunningsaanvraag.
Fractievoorzitter Victor Kloos van OPA (foto: aangeleverd)"Na meerdere overleggen waarbij steeds het uitgangspunt was een mooi feest mogelijk te maken, blijkt dat gemeente en de 8 October Vereeniging niet tot een plan konden komen waar beide partijen achter kunnen staan", laat gemeentevoorlichter Peter Rozenbeek aan Alkmaar Centraal weten. "Na het laatste overleg op dinsdag 18 juli heeft de vereniging de aanvraag ingetrokken." En dat is nu nog steeds de situatie: er zijn geen voorbereidingen meer, het feest komt er niet.
Wat we nu weten is dat de gemeente en de 8 October Vereeniging sinds maart overleg voerden over Alkmaar Alive. Vanaf juni waren er zes fysieke overleggen met de organisatoren, inclusief een schouw bij de Olympiaweg. Ook is er onderling contact geweest tussen organisatoren en ambtenaren. Bijzonder veel contact zelfs, volgens Rozenbeek: "Het aantal gesprekken zoals hierboven genoemd is niet gebruikelijk in een dergelijk traject. We hebben – mede gezien de ambitie van het idee – mee willen denken. Tegelijkertijd hebben we vanuit onze rol als vergunningverlener geadviseerd over de risico’s. We hebben samen met onze experts in een vroeg stadium aangegeven dat gemeente knelpunten in de planvorming zag. Normaal is er nooit zoveel communicatie met organisatoren."
De gemeente stond in beginsel positief tegenover de plannen. "Voor ons lag een mooi en ambitieus idee voor een slotfeest met 35.000 bezoekers", legt Rozenbeek uit. "Voor het ontwikkelen van het plan hebben we ruimte willen geven. De vereniging heeft de laatste weken een verbeterslag gemaakt van het oorspronkelijke plan. Toch blijkt bij de nadere uitwerking dat de gemeentelijke veiligheidsexperts op te veel aspecten knelpunten zien. Knelpunten waarvoor partijen geen oplossingen konden vinden."
Maar wat de vergunningsaanvraag nou precies deed vastlopen, dat maakt de gemeente nog niet concreet. Rozenbeek noemt alleen voorbeelden van wat knelpunten kunnen zijn: "We hebben het dan over bijvoorbeeld bereikbaarheid, parkeren, een scenario voor slecht weer, calamiteitenroute, ontvluchtingsroute." Concreter wordt het niet omdat de gemeente nu eerst op de raadsvragen van OPA wil beantwoorden.
De stekker lijkt er in elk geval definitief uit, maar misschien kan er toch nog worden gelijmd. De gemeente is naar eigen zeggen nog altijd bereid om met de 8 October Vereeniging te kijken naar de mogelijkheden. Of er een alternatief komt is nog niet bekend. Volgens het College denkt de 8 october vereeniging hier nog over na.
De gemeente wilde groots uitpakken voor 450 jaar Alkmaar Ontzet. De raad reserveerde 450.000 euro voor allerlei evenementen en activiteiten, en daarvan was 100.000 euro voor een groot muziekspektakel op 8 oktober zelf. Dat werd de Night of the Alcmaer Proms, ook wel bekend als Alkmaar Alive. En nu gaat hett evenement niet door vanwege vergunningsperikelen. De grote vraag is hoe dat nou heeft kunnen gebeuren.