De inwoners van Sint- Pancras, Broek op Langedijk en Zuid-Scharwoude kijken al enige tijd aan tegen kerktorens die omringd zijn door steigers. En daar is een goede reden voor. De torens van de Nederlands hervormde kerken in Broek op Langedijk, Sint Pancras en Zuid-Scharwoude ondergaan een grondige restauratie.
Recent is de gouden haan op de Kooger Kerk in Zuid-Scharwoude terug geplaatst. De kerktoren is de afgelopen maanden gerestaureerd en het terugzetten van de haan was het sluitstuk van deze opknapbeurt. En dat is symbolisch want de haan op de kerktoren staat binnen het protestantse geloof voor een nieuw begin. Restaurateurs hebben scheuren in het gebouw hersteld, het voegwerk vernieuwd en het lood en zinkwerk onder handen genomen. De wijzerplaten van de klok en de galmborden zijn opnieuw geverfd en ook de ankers in de muren, die door roestvorming waren aangetast, zijn weer hersteld. (tekst loopt door onder de foto)
Koos Hoebe van Bouwadvies Ursem BV heeft er de handen vol aan: "Het is een topjaar voor ons, dat heb ik niet eerder meegemaakt. Het herstelwerk wordt uitgevoerd door gespecialiseerde aannemers die ervaring hebben met het restaureren van monumenten. We gaan er van uit dat ook de kerktorens in Broek op Langedijk en Sint Pancras later dit jaar klaar zijn."
Hoebe herstelt alleen de torens van de kerken, niet de rest. Want alleen de torens zijn eigendom van de gemeente, de rest van de kerk is in het bezit van de kerkbesturen. Deze verdeling stamt nog uit de tijd dat Napeleon Bonaparte het voor het zeggen had in Nederland. Hij gebruikte de torens als militaire uitkijkposten en wilde er controle over houden. Na de aftocht van de Franse keizer uit Nederland werden de torens eigendom van de gemeentes. (tekst loopt door onder de foto)
Bijzonder is dat Hoebe niet alleen zorgt dat de werkzaamheden worden uitgevoerd, maar heeft ook de financiering van de restauraties regelt. "Het geld komt van de gemeente Dijk en Waard, de provincie Noord-Holland en uit de landelijke subsidiepot voor het in stand houden van rijksmonumenten", zo laat hij Dijk en Waard Centraal weten. Zijn bouwadvies bureau heeft nog acht kerktorens binnen de provincie in de portefeuille. In de loop van het jaar zijn de torens van de hervormde gemeentes in Akersloot, Avenhorn, Bussum, Castricum, Hensbroek, Limmen en Ursem aan de beurt.
De oorspronkelijke Kooger kerk was van hout of tufsteen gemaakt. Aan het eind twaalfde eeuw werd daaraan een driezijdig koor toegevoegd, waarbij veel middeleeuwse 'kloostermoppen' (een soort bakstenen) zijn gebruikt.
In de vijftiende eeuw kwam er een nieuwe kerk met een stevige toren, maar ook die kerk zou weer verdwijnen. In 1819 werd de kerk namelijk volledig herbouwd, wel op dezelfde funderingen, en in 1905 werd het torentje op de nokgevel afgebroken. Daarvoor in de plaats werd de huidige toren neergezet.