Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en Stichting Nidos hebben gemeenten dringend gevraagd om versnelde opvang van minderjarige asielzoekers die alleen naar Nederland kwamen. Het COA en Nidos, een stichting die zich inzet voor bescherming van jeugdige vluchtelingen, willen dat de extra humane en duurzame opvang, begeleiding en hulp nog deze zomer wordt geregeld. Het gaat 200 tot 250 van de 700 al eerder gevraagde opvangplekken, bij voorkeur op kleinschalige locaties.
Het verzoek is gedaan aan de provinciale en regionale regietafels en alle colleges van B&W. "Wij willen ook u dringend vragen om aan deze urgente oproep gehoor te geven", schrijft Nidos. "Deze oproep wordt ondersteund door een brede maatschappelijke oproep van vele NGO’s en diverse burgemeesters en wethouders die ook betrokken zijn bij de opvang, begeleiding en hulpverlening aan alleenreizende kinderen en jongeren. Wij hopen dat u gehoor zult geven aan deze oproep." Vanuit de regio zijn er geen gemeenten die de oproep al ondersteunden.
"Momenteel is dagelijks vrijwel ieder bed voor alleenreizende kinderen en jongeren tot en met 17 jaar bij het COA en Nidos bezet", licht Nidos toe. "Als de capaciteitsgroei voor opvang van deze alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv's) niet snel en drastisch versnelt, bestaat het risico dat een grote groep kinderen en jongeren tijdens de zomer van 2023 geen bed, bescherming en begeleiding heeft."
"De instroom in de maanden april en mei is hoger geweest dan de maanden ervoor en zal naar verwachting de komende periode verder toenemen", vervolgt de stichting. "Ondanks alle inspanningen vanuit het COA, Nidos, de contractpartners van Nidos en gemeenten om de opvang uit te breiden, moeten we constateren dat de hoeveelheid beschikbare bedden voor deze doelgroep steeds verder achterloopt op de aantallen die nodig zijn om deze groep van opvang te kunnen voorzien. Het COA, Nidos en de contractpartners van Nidos verwachten de komende maanden nog wel iets uit te breiden, maar de verwachte aantallen gaan zeker met de huidige instroom niet toereikend zijn om alle jongeren een bed en begeleiding te kunnen bieden. Daarnaast bestaat een groot deel van de huidige COA-locaties uit noodopvang en is dus (zeer) tijdelijk. Ook voor deze locaties dienen duurzame plekken gevonden te worden."