Het onderzoek naar het Alkmaarse slavernijverleden gaat langer duren dan verwacht. De gemeenteraad wil dat het onderzoek afgerond zou worden voor het einde van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden op 1 juli volgend jaar, maar dat gaat niet lukken. Volgens het college leren ervaringen van andere gemeenten dat zo'n onderzoek niet binnen deze termijn gedaan kan worden.
"In andere gemeenten namen de onderzoeken twee jaar in beslag. Daarom zullen wij ons richten op de deadline van 1 juli over twee jaar", schrijft het college. Ceremonies, rituelen, en vooral veel muziek. Alkmaar herdenkt zaterdag 1 juli voor het eerst Keti Koti. Wat in het Scranantongo 'ketenen gebroken' betekent. Deze zaterdag is het precies 160 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte en 150 jaar nadat de Nederlandse slavenhandel daadwerkelijk ophield te bestaan. En daar is steeds meer aandacht voor. Ook in Alkmaar.
In januari dit jaar nam de gemeenteraad een motie aan waarin het college werd opgeroepen om onderzoek te doen naar het Alkmaarse koloniale en slavernijverleden. Aanleiding daarvoor was de expositie Plantage Alkmaar. De tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar gaat over het leven van eigenaren en slaven op een plantage in Suriname met de naam Alkmaar. Volgens de raad is dit Alkmaarse verleden een onderbelicht onderdeel van de Nederlandse geschiedenis en draagt gedeelde kennis van het verleden bij aan inclusie en maatschappelijke samenhorigheid.
Een samenvattende versie van het wetenschappelijke onderzoek zal worden opgenomen in het Regionaal Archief Alkmaar.
Premier Mark Rutte bood vorig jaar december namens de regering excuses aan voor het slavernijverleden. Hij citeerde daarbij kunstenares Serana Angelista met de woorden: om 'geen punt, maar een komma' achter het slavernijverleden te zetten. Omdat we niet alleen een verleden, maar ook de toekomst delen.
Op zaterdag 1 juli start ook het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Een jaar lang wordt extra aandacht besteed aan het slavernijverleden, en de invloed daarvan op de samenleving van nu.