De dalende spaarrentes hebben ertoe geleid dat steeds meer mensen uit Alkmaar en omgeving de laatste jaren zijn begonnen met beleggen. Geldt dit ook voor jou? Dan heb je misschien een deel van je geld in aandelen en/of obligaties gestoken. Om je portefeuille te diversifiëren, kun je overwegen om ook te investeren in goud. Als je dit nog niet eerder gedaan hebt, weet je misschien niet hoe dit werkt. Daarom zetten wij in dit artikel 3 tips op een rijtje om te beginnen met handelen in goud.
1. Bepaal in welke soort goud je jouw geld wilt steken
Als je niet bekend bent met investeren in goud, denk je misschien dat er maar één manier is om in dit edelmetaal te beleggen. Dit is niet het geval, want er zijn verschillende soorten goud waarin je kunt investeren. Bepaal daarom eerst voor jezelf in welk soort goud je jouw geld wilt steken. Om je op weg te helpen, staan hier 3 soorten goud waarin je kunt investeren op een rijtje.
- Fysiek goud
Een eerste soort goud waarin je kunt investeren, is fysiek goud. Bij deze vorm van goud inkoop kun je bijvoorbeeld denken aan goudbaren, maar ook aan gouden sieraden of gouden munten. Het voordeel van deze optie is dat je het goud daadwerkelijk in je bezit krijgt. Dit is ook direct een nadeel, want je moet er zelf voor zorgen dat het edelmetaal veilig wordt opgeborgen.
- Goudcertificaten
Vind je het niet prettig om fysiek goud in je bezit te krijgen? Dan zijn goudcertificaten misschien iets voor jou. Zo’n certificaat is in principe niets meer dan een papiertje dat aangeeft dat je een claim hebt op een bepaalde goudhoeveelheid.
- Aandelen in goudbedrijven
Een derde optie is investeren in goudaandelen. Als je voor deze optie kiest, koop je aandelen in een goudmijnbedrijf. Dit kan bijvoorbeeld een bedrijf zijn dat actief op zoek is naar dit edelmetaal en een eigen goudmijn heeft. Het nadeel van deze vorm van goud-inkoop is dat de koers van goudaandelen veel meer schommelt dan de goudkoers zelf.
2. Houd de goudprijs goed in de gaten
Als je voor jezelf bepaald hebt in welke soort goud je wilt investeren, kun je goud kopen. Loop alleen niet te hard van stapel, want het is verstandig om de goudprijs goed in de gaten te houden. Aan de hand hiervan kun je namelijk zien hoe duur goud is. Zit de goudkoers in de lift? Dan wordt goud alsmaar duurder. Hierdoor kost het jou ook meer om goud te kopen. Als de koers daalt, is het een stuk aantrekkelijker om te investeren in dit edelmetaal. Een stijgende koers betekent overigens niet dat het geen geschikt moment is om in goud te investeren. De waarde van goud stijgt op de lange termijn namelijk, waardoor je er vaak aan verdient.
3. Koop bij en verkoop aan een betrouwbare partij
Wie wil handelen in goud, gaat op zoek naar een partij die dit edelmetaal inkoopt en verkoopt. Je komt genoeg partijen tegen die zich hiermee bezighouden, maar niet elke partij is even betrouwbaar. Heb je nog geen betrouwbare partij gevonden? Dan is een goudwisselkantoor mogelijk een optie. Zo’n partij is gespecialiseerd in de inkoop en verkoop van goud. Je betaalt hier niet snel te veel voor goud, en je krijgt altijd een eerlijke prijs bij verkoop.