De autodeelpilot 'Auto van de Straat' in De Rijp is afgerond. Negen maanden lang hebben meer dan 25 bewoners van de Klipper gebruik gemaakt van twee elektrische deelauto’s. De bewoners zijn enthousiast. Ze willen er graag mee doorgaan maar daarvoor zijn meer deelnemers nodig. De bewonersgroep is een campagne gestart om mensen uit de omgeving aan te trekken.
Tijdens de ‘Auto van de Straat’ pilot kregen drie straten in Noord-Holland negen maanden de kans om te ervaren hoe autodelen werkt. Eén daarvan was de Klipper in De Rijp. De deelnemers hebben gedurende de pilot twee elektrische deelauto’s kunnen gebruiken voor een flink gereduceerd tarief van 2,50 per uur. Het doel was om bewoners te laten ervaren hoe (elektrisch) autodelen werkt en ander reisgedrag te stimuleren om Noord-Holland leefbaar en bereikbaar te houden.
"Ik heb zelf geen auto en merk dat het toch wel fijn is om gebruik te kunnen maken van een auto, en daarvoor hoef ik geen eigen auto te bezitten", vertelt bewoonster Sylvia Zanders. "De auto staat altijd klaar waar die klaar hoort te staan, we hebben een app-groep met de hele buurt, dus als er een keer iets bijzonders is, dan communiceren we dat met elkaar heel laagdrempelig. Mijn ervaringen zijn heel positief."
De twee deelauto’s in De Rijp zijn in totaal 500 keer geboekt. De deelauto reed gemiddeld 41,7 kilometer per rit en een rit duurde gemiddeld 3,3 uur. In totaal zijn de auto’s 1.700 uur gebruikt. Dat komt neer op 21.475 elektrische kilometers in negen maanden tijd. De bewoners hebben 2 ton CO2-uitstoot bespaard ten opzichte van de ritten die zij anders met een benzineauto zouden hebben gemaakt.
Na negen maanden hebben de bewoners van de Klipper een goed beeld van hoe autodelen werkt, en wat de voordelen zijn. Ze willen dan ook graag door, maar daarvoor zijn meer mensen nodig die met hen de auto delen. Daarom zijn de bewoners een lokale campagne gestart om meer deelnemers te werven. Geïnteresseerden uit de omgeving van De Rijp en Graft kunnen zich melden bij Arnout van Dijk, van MobiGo via mobigo.nu.