Als jij je in zakelijke verzekeringen verdiept, kan het zijn dat je de term ‘eigenrisicodrager’ tegenkomt. Zo kun je bijvoorbeeld een WGA eigenrisicodragersverzekering afsluiten voor je bedrijf in de Duinstreek. Hiermee verzeker jij je als werkgever voor werknemers die in de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) terechtkomen. Weet je niet wat de term ‘eigenrisicodrager’ betekent? Dan besluit je misschien om deze verzekering links te laten liggen. Zonde, want je kunt veel baat hebben bij een WGA-verzekering. Daarom vertellen wij je in deze tekst wat de term ‘eigenrisicodrager’ inhoudt bij verzekeringen.
Je draagt zelf bepaalde risico’s
Ondank dat de term ‘eigenrisicodrager’ misschien wat vaag klinkt, is hij vrij logisch te verklaren. Bij dergelijke verzekeringen draag je als verzekerde namelijk zelf het risico voor bepaalde schade of kosten. In het geval van een WGA eigenrisicodrager verzekering betekent dit dat je zelf opdraait voor de kosten die gepaard gaan met de WGA-uitkering die je aan een langdurig zieke werknemer moet betalen. Je kunt hier niet onderuit, want als werkgever ben je de eerste tien jaar verplicht om deze uitkering te betalen aan medewerkers die in de WGA terechtkomen.
Je bent als werkgever overigens niet verplicht om een WGA eigenrisicodragersverzekering af te sluiten. Het is namelijk ook mogelijk om het risico op gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van je personeel bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) te verzekeren. Je draagt in dat geval geen premie af aan een verzekeraar, maar aan het UWV. Zij zorgen er vervolgens voor dat werknemers de uitkeringen krijgen waar ze recht op hebben als zij in de WGA terechtkomen.
Voordelen van een verzekering met eigenrisicodrager
Omdat jij je ook bij het UWV kunt verzekeren, vraag jij je misschien af waarom je voor een WGA eigenrisicodragerverzekering kiest. De meeste werkgevers doen dit vooral omdat ze op deze manier zelf meer inspraak hebben in het re-integratiebeleid van langdurig zieke werknemers. Het UWV heeft hier vaak een standaardbeleid voor. Verzeker jij je via het UWV? Dan volg je automatisch het beleid dat zij hebben voor werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn.
Het kostenplaatje is voor sommige werkgevers ook een reden om voorkeur aan een verzekering met eigenrisicodrager te geven in plaats van een verzekering bij het UWV. Je betaalt namelijk geen premie aan het UWV als jij zelf een verzekering afsluit. Besef je wel dat hier ook financiële risico’s aan verbonden zijn. Raakt een werknemer langdurig arbeidsongeschikt en ben je niet via het UWV verzekerd? Dan kunnen de kosten een stuk hoger uitvallen.
Wel of geen eigenrisicodragerschap?
Omdat een verzekering met eigenrisicodrager zowel voor- als nadelen met zich meebrengt, twijfel je misschien wat in jouw situatie de beste optie is. Kies niet lukraak voor één van beide opties, maar laat je informeren over de voor- en nadelen van het eigenrisicodragerschap. Hiervoor kun jij je het beste richten tot een verzekeraar waarbij je een WGA-verzekering af kunt sluiten.
Eigenrisicodrager als zzp’er
Werk je als zzp’er? Dan hoef je geen WGA eigenrisicodragerverzekering afsluiten. Je hebt immers geen personeel in dienst, waardoor deze verzekering overbodig is. Sluit in plaats daarvan wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af. Met een AOV voor zzp ben je namelijk verzekerd van inkomen als je door arbeidsongeschiktheid langere tijd niet kunt werken. Hierdoor kun je ‘gewoon’ in je levensonderhoud blijven voorzien. Je ontvangt je eerste uitkering overigens pas nadat de wachttijd verstreken is.