Reclame

Groep 8 van de Adriaan Roland Holstschool in Bergen was donderdag bij een kleurig feestje in het Amsterdamse Rijksmuseum. Daar werd gevierd dat De Vaandeldrager van Rembrandt was aangekomen. Voorafgaand waren basisschoolgroepen in heel het land uitgedaagd om een mooie vaandel met een statement te maken voor in de eregalerij. Twaalf zijn er opgehangen, en één daarvan is van de Bergense groep achters.

Vorig jaar januari lukte het de staat om De Vaandeldrager (1636) weer in Nederlandse handen te krijgen. Voor een slordige 175 miljoen euro werd het zelfportret van Rembrandt van Rijn overgenomen van de bekende bankiersfamilie Rothschild. De rijksoverheid legde 150 miljoen neer, waarvan 19 miljoen uit het museaal Aankoopfonds. De Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds legden de rest in. Tijdens de rondreis was het meesterwerk ook te bewonderen in het Stedelijk Museum Alkmaar.

"We zijn blij dat we dit late zelfportret hebben kunnen bemachtigen", vertelt Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits. "Het is een rebels werk, hij schildert losjes in plaats van met de fijne lijnen waarvan we hem kennen." En nu hangt het dus in de eregalerij aan de muur. Dat werd donderdag gevierd met zo'n 200 kinderen uit heel Nederland, die met elkaar per klas een vaandel maakten. "De kinderen hebben er een fantastisch feest van gemaakt."

Van alle 60 inzendingen zijn twaalf vaandels opgehangen in de eregalerij en één daarvan is van groep 8 van de Adriaan Roland Holstschool. De Bergense vaandel is een statement tegen de plastic soep in de zeeën. Op de ene kant staat een zee vol plastic getekend, aan de andere kant een schone zee vol vissen. De kinderen worden regelmatig geconfronteerd met viezigheid in de zee:  "We wonen vlak bij zee en gaan daar regelmatig naartoe. Als we op het strand zijn, zien we regelmatig plastic drijven. Vandaar dat wij ons inzetten tegen de plastic soep."

De vaandels zijn nog hele weekend in het Rijksmuseum te bewonderen.
Pin It
Bekeken: 934x
Reclame