Voor de bezoekers lijkt Kaeskoppenstad al weer eventjes geleden, maar voor de vrijwilligers geldt dat de laatste wasjes nog maar net uit de machine zijn - letterlijk. En eigenlijk is er altijd wel wat te doen. In de organisatie van Kaeskoppenstad staat een grote verandering te gebeuren: Klaas Kirpensteijn neemt na tien jaar afscheid als voorzitter. Zijn opvolgster is Daniëlle Koelemij. Alkmaar Centraal sprak met Kirpensteijn en Koelemij voor een terugblik en een kijkje in de toekomst.
"We hebben toen op de dag zelf pas bedacht om het bekend te maken", vertelt Koelemij. Ze verwijst naar de feestelijke dag waarop 'mister Kaeskoppenstad' Jan Roobeek werd benoemd tot ereburger van Alkmaar. "Die huldiging was een mooi moment." Burgemeester Anja Schouten was de eerste die haar feliciteerde en dat was symbolisch, want tijdens Kaeskoppenstad geldt de voorzitter van Kaeskoppenstad ook echt even als burgemeester. Collega's onder elkaar dus. (tekst loopt door onder foto)
Tijdens het gesprek met Alkmaar Centraal is de sfeer tussen Koelemij en Kirpensteijn eveneens collegiaal. In september begint ze officieel, nu loopt ze stage, zoals ze dat zelf uitdrukt. Klaas Kirpensteijn legt uit dat hij de tijd rijp vond om het stokje over te dragen. "Ik begon me toch een beetje een opa te voelen tussen de vrijwilligers", lacht hij. "Niet dat ik haast had hoor. Maar toen ik aan Daniëlle vroeg of ze me misschien wilde opvolgen, zei ze meteen ja. Daniëlle is de ideale kandidaat. Het voelt goed."
Daarmee herhaalt de geschiedenis zich, want ooit was hij betrokken bij de keuze voor Koelemij als raadslid. Later volgde Kirpensteijn Koelemij op als lid van de Raad van Toezicht van scholengemeenschap PCC. Het tekent beider maatschappelijke betrokkenheid. "Iedereen kent Daniëlle", stelt Kirpensteijn. En iedereen kent hem ook.
Het kriebelde nog wel even toen Kirpensteijn rondliep over zijn laatste Kaeskoppenstad. "Geen spijt hoor. Noem het weemoed." Het is ook gewoon ontzettend leuk om te doen, dat hoeft hij Koelemij niet uit te leggen. "Als binnenstadbewoonster was ik al langer betrokken", vertelt zij. "Kaeskoppenstad is als een dorp. Ik heb wel eens alle monniken uit Monnickendam thuis ontvangen. En bij deze editie liep ik rond met mensen die in de crisisopvang vluchtelingen verblijven." Ze hoopt het evenement nog diverser te maken. "Samen cultuur beleven. Iedereen doet mee. Daar geloof ik echt in."
Bestuurslid Jan Roobeek sprak eerder de ambitie uit om van Kaeskoppenstad een landelijk evenement te maken. Daar zou Koelemij zich ook sterk voor willen maken. Kirpensteijn overlegt met haar over de uitdagingen die dat oplevert. "Het blijven wel krappe straatjes, er komt een moment dat het niet meer past", weet hij. "Daarom is het ook goed dat we nu die tijdssloten hebben. Eigenlijk een erfenis van corona..."
Hoogtepunten waren er voor Kirpensteijn volop, maar hiermee stipt hij dan toch het dieptepunt aan. "We hebben twee keer moeten annuleren. Een trieste periode." De editie van 2022 voelde als een ontlading. "Dat was voor mij wel de mooiste editie van Kaeskoppenstad, we waren zo gelukkig dat het weer kon." Kirpensteijn benadrukt hoezeer het evenement verweven is geraakt met de stad. "Er zijn zo'n duizend mensen bij betrokken. En dat op een stad van 100.000 inwoners." Koelemij vult aan: "Maar we hebben ook vrijwilligers uit de regio. Het verspreidt zich als een olievlek."
Besmettelijk is het zeker, wie meedoet met Kaeskoppenstad steekt ook weer anderen aan. Kirpensteijn: "Het is een virus." Waarna Koelemij aanvult: "Maar wel een fijn virus." (foto: Youri Hoeben)