De achtjarige Luuk Sentveld uit Egmond-Binnen is er gek op. Nee, hij is geen fan van een populaire kinderserie, bekende artiest of sporter. Luuk bewonderd huisvuilwagens. In het bijzijn van Ernest Briët beleefde hij vrijdag de dag van zijn leven: samen met de wethouder gaf hij het startsein voor de nieuwe vuilwagens in gemeente Bergen.
"Loop maar verder jongens en meiden", zegt een leraar tegen kinderen. Klokslag half negen komt de klas van De Windhoek naar buiten. Ze kijken geïnteresseerd naar de verschillende fotografen en natuurlijk de vuilniswagen, waar hun klasgenootje Luuk inzit. "Hij krijgt nu uitleg over de wagen", vertelt een woordvoerder van de gemeente aan Duinstreek Centraal. Even later stapt Luuk samen met wethouder Ernest Briët uit de zijlader. Op de voorkant van de vuilniswagen hangt een groot lint. "We gaan de wagen officieel in gebruik nemen. En ik ben heel blij dat met jou te mogen doen, Luuk", zegt Briët. Ze nemen beide een schaar in de hand en knippen het lint stuk.
De afvalinzameling in Bergen is met de ingebruikname van de zijlader behoorlijk veranderd. Want inwoners moeten de rolcontainers nu anders aan de weg zetten. "De wagen heeft aan de rechterkant een grijparm waarmee de containers worden opgepakt. Inwoners moeten de containers nu op clusterplaatsen zetten die direct langs de weg staan. Het is in het begin misschien een beetje opvoeden, maar onze afvalcoaches helpen de mensen graag met het juist aanbieden van de bak." Op sociale media zorgen de plannen voor kritiek. Zo zijn sommige mensen niet blij met de gekozen clusterplaatsen in de straat. "We staan altijd open voor dit soort reacties en in veel gevallen kunnen we rekening houden met de kritiek."
En dat is niet het enige wat veranderd. Vanaf volgend jaar kost het geld om een huisvuilbak aan de weg te zetten. Dit terwijl andere gemeenten juist terugkomen op soortgelijke beslissingen. Afval werd daar steeds vaker langs de weg gedumpt. "Maar daar zijn wij niet bang voor", benadrukt Briët. Hij haalt verschillende onderzoeken aan waaruit blijkt dat een prijskaartje voor restafval betekent dat de jaarhoeveelheid afval per inwoner sterk verminderd. Gemiddeld gooien mensen in gemeenten met een prijskaartje voor restafval namelijk zo'n 145 kilo weg. "En dat is toch zo'n 60 kilo minder dan in andere gemeenten."
Luuk en de wethouder stappen weer in de nieuwe wagen. De achtjarige kijkt nog even om zich heen en pakt de bakken op en kiepert ze om. Trots loopt hij vervolgens op zijn klasgenoten af. Hij vond het heel cool, maar ook een beetje spannend. "Laat maar weten wanneer je kunt beginnen", lacht Briët.