Gemeente Dijk en Waard sluit het boekjaar 2022 af met een plus van 21,8 miljoen euro. Het college van B&W heeft de jaarrekening goedgekeurd en legt deze nu voor aan de gemeenteraad. Het positieve resultaat is vooral te danken aan winst op grondexploitaties, uitkeringen van het Rijk en besparingen. Wethouder Financiën Fred Ruiten: "Hier staat een tevreden wethouder."
"Bij de start van de nieuwe gemeente hebben we gezocht naar hoe we tot een sluitende begroting konden komen", licht Ruiten toe. "Het was de vraag hoe dat in de praktijk uit zou pakken. Nu zien we dat we daar dik in zijn geslaagd. Het afgelopen jaar stond in het teken van de opbouw van gemeente Dijk en Waard en het harmoniseren van processen en regelingen. We hebben niet alle ambities kunnen afronden door te weinig capaciteit, maar we gaan in 2023 aan de hand van het nieuwe coalitieakkoord in een hogere versnelling verder. En met de middelen die we over hebben kunnen we ook echt invulling geven aan die ambities en investeringen om Dijk en Waard mooier en beter te maken voor onze inwoners.”
“We hebben vorig jaar mooie stappen gezet. De begroting voor 2022 was beleidsarm opgesteld", vervolgt de geldwethouder. "We zijn van twee gemeenten naar één gemeente gegaan. Het doel voor 2022 was vooral om door te gaan en inwoners moesten geen last hebben van de fusie. Dat is gelukt. Ook zijn er veel dingen onverwacht bijgekomen, zoals de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Ik ben er trots op hoe we de vluchtelingenstroom met zijn allen hebben opgevangen. Het kostte capaciteit, maar het is ons wel gelukt.”
De plus van 21,8 miljoen euro is met name het resultaat van winst op grondexploitaties, een extra uitkering van het Rijk in de decembercirculaire, fusiegelden, besparingen en gelden uit regelingen op het gebied van sport. Ook de vergoeding van het Rijk voor de opvang Oekraïense vluchtelingen viel hoger uit dan de kosten. Tegenvallers waren er ook. Zo werd meer financiële steun verleend voor het minimabeleid dan voorzien. Verder vielen de uitgaven voor inwoners met een uitkering en de jeugdzorg hoger uit. In totaal kostte dit de gemeente ruim 1,5 miljoen extra.
Dit jaar staat in het teken van het afronden van de beleidsharmonisatie voor Heerhugowaard en Langedijk, en invoering van de (coalitie-) plannen die vorig jaar zijn gemaakt. Om genoeg capaciteit in huis te hebben, worden nieuwe mensen geworven. Fred Ruiten: “Met de nieuwe wervingsstrategie zijn we druk bezig om nieuwe mensen aan te trekken. Daarnaast wordt in 2023 verder uitvoering gegeven aan projecten, zoals het Kanaalpark, herinrichting van het Stationskwartier, het verder vergroenen van Dijk en Waard en een groot aantal woningbouwplannen zoals De Klamp en Westpoort-De Scheg. Ook wordt de tweejarige pilot armoedebeleid gestart. Het voordelige resultaat komt vooral door incidentele meevallers. Door de economische omstandigheden en de herziening van het Gemeentefonds is nog veel onbekend over de gemeentefinanciën, vooral na 2025. Het voordelige resultaat komt daarom goed van pas.”
Vanaf 2020 verhoogde het Rijk de uitkeringen voor gemeenten aanzienlijk, om tegemoet te komen aan extra uitdagingen als de coronacrisis en de opvang van asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen. Het kabinet heeft het voornemen om de geldkraan van het Gemeentefonds vanaf 2026 weer een stuk dicht te draaien.
De begroting van gemeente Dijk en Waard voor dit jaar is terug te vinden op dijkenwaard.begroting-2023.nl. (foto: Jarmoluk / Pixabay)