Het is in vergelijking met de Dijk en Waardse ambitie om 10.000 woningen voor 2030 te bouwen, een klein project. De 29 sociale huurwoningen die Woonwaard wil realiseren aan de Berckheidelaan in Heerhugowaard. Maar wie denkt dat het nieuwbouwproject ook in relatief korte tijd werd behandeld tijdens de politieke tafel, heeft het mis. Het agendapunt ontaardde in een discussie over autolichten in woonkamers, zonuren, schaduwen en parkeren. Ook kwam er een veel grotere vraag voorbij: zorgen nieuwbouwprojecten met alleen maar sociale huurwoningen niet voor verpaupering?
Bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Dat is het adagium van de gemeente Dijk en Waard. Tot 2030 moeten zo'n 10.000 woningen gebouwd worden. Verschillende locaties zijn aangewezen als urgentielocatie. Dat wil zeggen dat daar op korte termijn sociale huurwoningen worden gebouwd. Zo krijgen bewoners van 79 sociale huurwoningen aan de Heerhugowaardse Krusemanlaan nog voor de zomer de sleutel. Ook onderdeel van de ambitie is een project op de hoek van de Berckheidelaan en Rembrandtstraat. Als het aan woningcorporatie Woonwaard en het college ligt komen er op het grasveld naast supermarktketen Aldi en de gymzaal zo'n 29 sociale huurwoningen. Het gaat om appartementen die variëren van studio's tot twee- en driekamer woningen. Dinsdag werd het onderwerp tijdens de politieke avond in het gemeentehuis besproken.
En voor het agendapunt had een spreker zich aangemeld: meneer Geluk. Zijn boodschap was duidelijk: om het uitzicht te verbeteren hoeft het project niet gerealiseerd te worden. "Eerder is afgesproken dat gebouwen niet hoger dan acht meter mogen worden, maar daar wordt nu vanaf geweken. Bovendien zorgt deze plek voor de in- en uitrit ervoor dat de verlichting van auto's in woonkamers zullen schijnen." De bewoner van de Schilderswijk benadrukte dat het veel beter zou zijn om de in- en uitrit te verplaatsen van de Rembrandtstraat naar het Berckheideplein. En dat vonden ook onder meer de VVD en BVNL een goed idee.
Maar zo stelde wethouder Nils Langedijk: "Het verschuiven van een in- en uitrit klinkt als een simpel verzoek, maar zo'n verandering betekent nogal wat in het plan." Commissielid Jolanda van Ling van de D66 vroeg zich af of het gebouw niet wat verder van de andere huizen af kon staan. "Het maakt toch niet uit of het wat dichter bij de gymzaal staat? Bovendien is er nog geen schop in de grond." Maar ook dat heeft nogal wat voeten in de aarde, stelde Langedijk. "Het zorgt voor veel vertraging en we willen zo snel mogelijk gaan bouwen."
Hoewel fractievoorzitter Naïma Ajouaau van de PvdA tevreden is over de hoeveelheid sociale huurwoningen ziet ze een ander probleem: "Jammer dat het niet een wat gemêleerder project is. Met bijvoorbeeld wat koop erbij." Ook Carmen Bosscher van BVNL vindt de grote hoeveelheid sociale huurwoningen een gemiste kans. Tijdens de politieke avond vroeg ze zich openlijk af of dit project tot meer verpaupering leidt. "Ik heb het niet over een bepaalde groep mensen, maar het is wel een risico wat ik wil benoemen." Verschillende raadsleden schoten van hun stoel en snelden richting de interruptiemicrofoon. Raadslid Floris de Boer van LDW: "Het gaat om mensen van mijn leeftijd die niet terecht kunnen op deze oververhitte woningmarkt of bijvoorbeeld om mensen uit andere landen. U doet nu net of we een hele stad neer gaan zetten met allemaal criminelen." Bosscher: "Het is onze zorg en blijft onze zorg. Zeker voor deze wijk."
Het nieuwbouwplan gaat als bespreekpunt naar de gemeenteraad. Dat betekent dat de raad binnenkort verder gaat praten over het project.