De werkgelegenheid ontwikkelt dit jaar nog goed door in Noord-Holland Noord, maar zal volgend jaar flink matigen. Dat is te lezen in de Arbeidsmarktprognose 2023–2024 van het UWV. Het instituut verwacht dit jaar 1,2 procent banengroei en volgend jaar een bescheiden 0,2 procent.
Na de coronacrisis bloeide de economie sterk op, maar de afgelopen paar kwartalen zwakte die opmars af door met name hoge energieprijzen, inflatie en onzekerheid op de internationale markten. Bovendien zitten veel bedrijven te springen om personeel. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dit jaar 1,5 procent economische groei en volgend jaar 1,4 procent, al kan dat percentage veel lager uitvallen als we straks een strenge winter hebben met een gasvoorraad die daar onvoldoende op is voorbereid. Arbeidsmarktadviseur Erik Stam. "En dan valt de banengroei in 2024 bijna stil. Het CPB verwacht dat de economische groei in dat geval terugvalt naar 0,4 procent. Hogere energieprijzen leiden dan tot minder koopkracht, waardoor de consumptiegroei helemaal stilvalt.”
Dit jaar komen er vooral banen bij in de horeca, dienstverlening, onderwijs, handel, vervoer & opslag en zorg & welzijn. Een kleine banenkrimp zal er zijn in de industrie en de financiële en de kleine ICT sector. In 2023 buigt de ICT weer om naar positief, en worden de door krimpende financiële hoek en industrie vergezeld door met name de bouwsector en overige diensten. De meeste vraag naar nieuw personeel zal er (weer) zijn in de zorg & welzijn, terwijl daar al enorme arbeidskrapte heerst.
De industrie wordt beïnvloed door factoren als energie-, materiaal- en grondstofprijzen en verstoring van productie en internationaal transport. De oorlog in Oekraïne is zo'n stoorzender. Verder zet de automatisering zich door. Dit is iets wat nog sterker te merken is in de financiële sector. De bouwsector wordt geremd door personeelstekorten, kosten en ook de stikstofperikelen.