De jaarlijkse herdenking van Kamp Schoorl op donderdag 8 juni wordt dit jaar opgeluisterd door een toespraak van voormalig staatssecretaris Hedy d'Ancona. Daarnaast zijn er toespraken van schoolkinderen en zal door rabbijn Spiero het herdenkingsgebed (jizkor) worden uitgesproken. "Iedereen is van harte uitgenodigd deze herdenking bij te wonen", schrijft de organisatie.
Kamp Schoorl was het eerste Nederlandse gevangenkamp dat de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik nam. Hier werden in 1941 de joden opgesloten die tijdens razzia's in Amsterdam gevangen waren genomen; later werden zij op transport gezet naar de vernietigingskampen in het oosten. Van de 649 hier geĂ¯nterneerde joden zouden maar twee mensen de oorlog overleven.
Behalve joden zijn in Kamp Schoorl ook politieke tegenstanders, waaronder communisten, gevangen gehouden. In 1941 werd het kamp weer gesloten, vermoedelijk omdat de bezetter het te klein vond. In totaal moeten er zo'n 2.000 mensen opgesloten gezeten hebben. Een minderheid van hen overleefde de oorlog.
De herdenking vindt plaats bij het monument dat in 1991 werd opgericht bij Buitencentrum Schoorlse Duinen, aan de Oorsprongweg. Het programma van donderdag 8 juni begint, na de opening van de herdenking om 14:00, met een toespraak van burgemeester Lars Voskuil.
Na de burgemeester zal oud-politica Hedy d'Ancona uitgebreid aan het woord komen. Zij is zelf de dochter van een joodse vader, die de oorlog niet overleefde. Het is bekend dat d'Ancona haar politieke overtuigingen nadrukkelijk aan het persoonlijke verbindt; de titel van haar autobiografie luidt 'Het persoonlijke is politiek'.
Na de toespraak van d'Ancona volgen korte toespraken door kinderen van OBS Teun de Jager en Kindcentrum Het Klimduin. Voorafgaand aan de minuut stilte zal rabbijn Spiero het 'jizkor' uitspreken, het traditionele joodse herdenkingsgebed. Afsluitend is er een bloemlegging.