Reclame

Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft een voorlopige goedkeuring afgegeven voor een nieuwe vergunning voor gasveld Middelie. Het veld strekt zich uit over de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam, Koggenland, Alkmaar en Dijk en Waard. Met de nieuwe vergunning gaat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) tot 2035 door met het winnen van gas en kan de productie verder verhoogd worden.

Wie aan gasvelden denkt, denkt waarschijnlijk aan Groningen of een willekeurig land in het Midden-Oosten. Maar ook dichter bij huis wordt gas gewonnen. Vlak langs de A7 in Noordbeemster is een productielocatie. Het gasveld loopt grofweg van Middelie tot Heerhugowaard en ligt grotendeels in de Beemster. Al sinds de jaren zestig wordt daar gas gewonnen. Het veld bevatte oorspronkelijk zo'n elf miljard kubieke meter gas en is daarmee relatief klein. Ter vergelijking: het Groninger gasveld bevatte in eerste instantie 2.800 miljard kubieke meter gas.

De NAM mag gasveld Middelie tot 2029 gebruiken en wat staatssecretaris Vijlbrief betreft moet langer en meer produceren kunnen. En ook de gemeente Alkmaar reageerde eerder al positief op de plannen. "Maar we willen wel op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen als gevolg van de gaswinning", vertelde een woordvoerster aan Streekstad Centraal. Ook Dijk en Waard stelde dat hogere productie in het gasveld mogelijk is, omdat dat veilig en verantwoord kan. "Gaswinning uit kleine velden maakt ons minder afhankelijk van andere landen", zegt het college. Maar: "Als we doorgaan met de gaswinning, is dat wel in strijd met de energietransitie."

Het is bijna een dag en nacht verschil met de reacties van andere gemeenten op het plan. In vooral de afgelopen dertig jaar werden meerdere aardbevingen gemeten in onder meer Alkmaar, Purmerend en Kwadijk, maar ook vijf jaar geleden nog in Warder. Met de aardbevingen in het achterhoofd, vinden de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam en Koggenland het voorstel onverantwoord. Edam-Volendam (waar het dorp Warder in ligt, red.) reageert het felst: "Na de aardbeving hebben we met verschillende partijen gesproken, maar dat kunnen we helemaal niet terugzien in deze plannen." Wat de provincie Noord-Holland betreft gaat het plan ook niet door. En dat is vanwege een ander project wat in hetzelfde gebied loopt. "Er wordt onderzoek gedaan naar aardwarmte", schrijft Gedeputeerde Staten. Ook vindt de provincie het winningsplan niet goed genoeg. "In onze ogen is het onvolledig en niet leesbaar." Als het aan de provincie Noord-Holland ligt wordt alle besluitvorming opgeschort totdat meer duidelijk is over de risico's van bodemdaling. Maar toch heeft staatssecretaris Vijlbrief een voorlopige vergunning afgegeven.

Omwonenden kregen eind vorige week een brief. Ze werden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Die werd dinsdagavond gehouden in een restaurant. Bewoners kunnen tot 22 juni reageren op de voorlopige vergunning en de plannen van de NAM. Het is vooralsnog niet duidelijk of de provincie en betrokken gemeenten opnieuw van zich gaan laten horen.


Naast gasveld Middelie wordt in onze regio ook gas gewonnen in veld Bergen II. Twee maanden geleden maakte gasbedrijf TAQA aan Streekstad Centraal bekend voorbereidingen te treffen om te stoppen met de aardgasproductie rondom Alkmaar. "Dit veld is nagenoeg leeg en de komende tijd worden werkzaamheden uitgevoerd om de verschillende locaties op te ruimen", vertelde een woordvoerster.


Pin It
Bekeken: 2214x
Reclame