De Alkmaarse binnenstad is mooi. En die schoonheid wordt gekoesterd, door Alkmaarders en door de vele, vele bezoekers van deze stad van grachtjes en oude pandjes. Oud, mooi; maar ook kwetsbaar. Volgens historicus Martin Deinum had het best wel eens anders af kunnen lopen met de historische kern van Alkmaar. Het zijn de Alkmaarders zΓ©lf die de stad hebben gespaard.
Dat en meer krijgen belangstellenden dinsdag 16 mei te horen tijdens de lezing 'Stadsvernieuwing in de binnenstad 1945-2020'. Volgens Deinum is de naoorlogse periode voor Alkmaar een tijd vol "beweging" geweest. De binnenstad moest worden ingericht op het vervoermiddel van de toekomst, de auto; tenminste, dat vond het stadsbestuur in de jaren 50.
Architect Wieger Bruin tekende een plattegrond die menig Alkmaarder nog steeds zal doen schrikken. Luttik Oudorp, Kooltuin, Verdronkenoord: gracht voor gracht zouden dat wegen worden, met parkeerplaatsen, zonder het spiegelende water. De Alkmaarders staken echter een stokje voor de plannen van Bruin en de gemeente. Je moest een "ezel" zijn om de grachten te willen dempen, klonk het bij het Ontzet van 1958. Na veel protesten werd de binnenstad gered. Iets waar Alkmaarders vandaag de dag nauwelijks nog bij stilstaan.
Dit en meer valt na te lezen in het boek 'Binnenstad in beweging', geschreven door Martin Deinum. De Alkmaarder Deinum deed uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis van Alkmaar en naar de manier waarop door Alkmaarders met die historische erfenis is omgegaan. In de lezing zal Deinum verder ingaan op de onderwerpen die in zijn boek de revue passeren.
De lezing van Martin Deinum wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Alkmaar. De locatie is Varnebroek 31. De avond begint om 20:00. Entree is 5 euro, leden van de HVA betalen niets. Bezoekers wordt verzocht om met de fiets te komen.