Vanuit Alkmaar rijden ze dagelijks van hot naar her. De chauffeurs van Winder Limmen. Wat ooit begon met paard en wagen is uitgegroeid tot een transport- en kraanverhuurbedrijf met drie vestigingen en meer dan zeventig werknemers. Zaterdag zette het bedrijf de deuren open voor iedereen die eens wilde rondkijken.
Van veraf waren de kranen al te spotten en het was dan ook een komen en gaan van geïnteresseerden, oudgedienden én klanten. Er was dan ook voldoende te zien: bijvoorbeeld een zeldzame, bijna twee miljoen kostende telekraan van negentig meter hoog. Maar ook de professionele werkplaats en de tientallen vrachtwagens trokken genoeg bekijks. Het materieel is het zichtbare resultaat van de groei van Winder Limmen.
Overal staan medewerkers met de achternaam Winder op hun naamkaartje. We schieten er eentje aan en vragen naar de historie. "In 1894 stopte Pieter (Winder, red.) als binnenvaartschipper en werd hij wegvervoerder. Dat is het begin van ons familiebedrijf", vertelt werkvoorbereider Ron Winder tegen Alkmaar Centraal. "Met paard en wagen deed hij in onze regio vooral veel bollenvervoer. Na jaren werken is de investering gedaan voor de eerste vrachtwagen."
En toen bleek dat een kraan op zo'n vrachtwagen wel handig was werden de eerste stappen op dat vlak gezet. Er werd daarna een 'losse kraan' op de kop getikt en de rest is geschiedenis te noemen. Het kenmerkt de groei van het bedrijf, vertelt ook de inmiddels 71-jarige André Winder. Hij is vooral werkzaam geweest als chauffeur en startte op zijn veertiende bij het familiebedrijf. "Op een gegeven moment kregen we spullen die met een kraantje eraf gehaald moesten worden. Eerst hadden we een hijsstelling die we voor op de auto konden plaatsen, maar dat hele karwei duurde soms wel een dag." Hij lacht: "Toen was haast niet van toepassing."
De jaren die volgden werden de kranen groter en kwamen er meer transporten. En ondanks alle veranderingen zijn de vorige generaties niet vergeten; op een van de vrachtwagens staat een foto van de vorige generaties, het familiewapen en de tijdlijn van de ontwikkeling van Winder Limmen. En daar moet een foto van gemaakt worden, vind André. Hij heeft gelijk laten we hem weten en komt meteen in actie wanneer we hem vragen of het mogelijk is de foto op de vrachtwagen na te maken. Even later staan Piet, Henk, André, Joep, Henk en Mats Winder keurig te poseren.
Dan blijkt ook meteen dat het niet alleen de Alkmaar Centraal-fotograaf is die het tafereel wil vereeuwigen. Dus blijven ze maar gedwee wat langer staan. Als de trots, passie en bevlogenheid ook de komende 129 jaar hetzelfde blijft, zien we voorlopig nog wel rode kranen en vrachtwagens in de regio hijsen en rondrijden.