Het festivalseizoen is weer van start gegaan en dat betekent dat de Geestmerambacht in Dijk en Waard de komende maanden de thuishaven is voor tractoren en feestgangers. Ook tijdens het broedseizoen. Het is een jaarlijks terugkerende discussie: hoeveel last heeft het gevogelte in het natuurgebied nou van de ronkende motoren en de hoge decibel van de geluidboxen? Dijk en Waard Centraal spreekt verschillende experts over het onderwerp.
Als vogelaar in hart en nieren verwacht je misschien een kritische blik van Elias den Otter, maar hij heeft een vrij genuanceerde kijk op de zaak. “Je kunt het echt van twee kanten bekijken. De functie van het park is recreëren, dus als je het zo bekijkt, horen evenementen erbij. Natuurlijk is genieten van de natuur ook een functie, maar ze kiezen in dit gebied wel heel duidelijk: ‘dit deel wel en dit deel niet’. Dus dat is in ieder geval goed.”
In het broedseizoen vallen dit jaar Power Valley, Indian Summer en Licuicity Festival, met tractor-evenement Power Valley op de agenda voor komend weekend. “Specifiek op de plek van Power Valley broedt niks interessants dat verstoord wordt, in de bomen daaromheen wel. Daar zitten nu nachtegalen, braamsluipers en grasmussen. Daarom zou ik zeggen: als het evenement later kan, is dat beter. Maar ik snap ook dat je voornaamste functie recreatie is en dat er geld verdient moet worden.”
Geld blijkt een belangrijke rol te spelen, niet alleen in het belang van de beheerder, maar ook voor het natuurgebied zelf. “Evenementen leveren nu eenmaal veel geld op. Het geld dat ermee verdiend wordt, wordt ook gebruikt om het natuurgebied te onderhouden. Idealiter betaalt de overheid of de gemeente helemaal voor het natuurgebied, maar dat is niet zo. Een andere optie om geld te verdienen is de horeca uitbreiden, maar dan heb je het hele jaar overlast. Die evenementen zijn dan zo slecht nog niet,” zegt de vogelliefhebber.
Toch is niet iedereen het daarmee eens. Collega vogelaar Rob Struyk staat veel steviger in de discussie. Volgens hem wordt er amper aan de natuur in het gebied gedacht en ligt de focus vrijwel volledig op recreatie. Daarnaast trekken vogels zich in zijn algemeenheid misschien niet veel aan van lawaai, verstoring door langslopende mensen moet je proberen te voorkomen. Iets wat met het geplande Power Valley niet gebeurt, volgens Struyk. "Aan de westkant van het terrein worden veel vogels verstoord, omdat er veel mensen langskomen. Daarnaast is het een beschermd gebied, dus met zicht op de stikstofcrisis past het ook helemaal niet meer in de tijdsgeest om daar een tractorpulling te organiseren. We moeten in Nederland eens stoppen met alles maar accepteren", zegt Struyk.
"Toch zal het wel loslopen", zegt Mark Scheurkogel van de vogelbescherming. "In dit geval zijn de vogels Afrikagangers en die hebben momenteel nog geen jongen. De impact van een evenement van één of twee dagen is waarschijnlijk beperkt en kan worden getolereerd als het wordt beoordeeld door een ecologische toets, wat hier is gedaan. Hoewel het natuurlijk niet bijdraagt aan het welzijn van de dieren, zal de vogelpopulatie waarschijnlijk niet in één dag verdwijnen als gevolg van het evenement. Daarnaast vindt het evenement plaats in een recreatiepark en daar zijn de vogels wel wat gewend betreft omgevingsgeluiden. Het is wel belangrijk ervoor te zorgen dat de vogels zo min mogelijk last hebben. Dit kan door bijvoorbeeld het gebied rond de bomen af te zetten.
Toch snapt Scheurkogel Struyk ook. "Als je echt inzoomt op wat van belang is voor de vogels, dan is het natuurlijk altijd beter om niks in het gebied te organiseren, maar dan mag op een gegeven moment niks meer." Om de jaarlijkse discussie eens te stoppen, komt den Otter met een voorstel: misschien is het een idee om het allemaal eens te monitoren in Geestmerambacht in plaats van dat we allemaal voorbarige conclusies trekken. Iedereen heeft allemaal aannames.”