De holle ruimtes fungeren als trekgat, vervolgens verspreidt de rook zich zonder enige moeite onder de dakconstructie en voor je het weet staat de boel in de hens. Schildaken, ze blijken onveilig. En dus heeft de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord alle zestien gemeenten die zijn aangesloten bij de rampen-, crisis- en calamiteitenorganisatie, nadrukkelijk verzocht te controleren of er woningen met schildaken zijn.
De aanleiding van het onderzoek is de grote brand die op 13 november woekerde in de Riekerhaven in Amsterdam. 75 tijdelijke containerwoningen gingen in vlammen op en ruim honderd mensen raakten hun huis kwijt. Bewoners wezen direct met de vinger naar de brandveiligheid van de woningen. En ze hadden gelijk, blijkt uit onderzoek van de brandweer. De boosdoener: het schildak.
Een schildakconstructie bestaat uit een stalendakconstructie met daarop lichtmetalen platen. De constructie is vaak te zien bij unitcomplexen, zoals containerwoningen. “Als er brand of rook in de holle ruimtes - vergelijkbaar met een spouw zonder isolatie ertussen - doordringt, kunnen deze holle ruimtes als ‘trekgat’ fungeren waar alle rook naartoe trekt. De rook verzamelt zich onder het schildak en verspreidt zich onder de dakconstructie."
“De rook kan zich daardoor verder verspreiden naar andere (sub)compartimenten van het pand, waardoor het lastiger wordt om te vluchten voor bewoners en bezoekers in het pand. Ook ontbranden er materialen in de holle ruimtes door de hoge temperatuur van de rook.”
Wat er in de Riekerhaven is gebeurd, dat nooit meer. En dus dringt de Veiligheidsregio gemeenten erop aan te controleren op de aanwezigheid van de betreffende schildaken. Worden er woningen met het brandgevaarlijke dak aangetroffen, dan moeten gemeenten dit doorgeven aan het team risicobeheersing van de regionale brandweer zodat de nodige maatregelen worden getroffen.