Het consultatiebureau is de instelling waar je als kersverse ouder terecht kan voor preventieve gezondheidszorg van je kind. Je kunt er aankloppen voor vaccinaties, motorische ontwikkeling en algemene controles. Maar het bureau vervult nu ook een nieuwe maatschappelijke functie in de strijd tegen laaggeletterdheid.
Nellie Ossebaar van Jeugdgezondheidszorg GGD Hollands Noorden en Jan Kaldenbach van bibliotheek Kennemerwaard hebben maandagmiddag de samenwerkingsovereenkomst voor het project BoekStartcoach ondertekend.
"De BoekStart is een landelijk project op consultatiebureaus", vertelt Veronique Metselaar BoekStartcoördinator Bibliotheek Kennemerwaard. "Een medewerker van de bibliotheek gaat met ouders in gesprek over taalontwikkeling. Ze lichten ouders bijvoorbeeld in over welke boeken er zijn en hoe ze de taal van hun kind kunnen ontwikkelen. Ook vertellen we dat de bibliotheek meer heeft dan alleen boeken. Zo organiseren we voorlees activiteiten en hebben we een taalhuis voor ouders die moeite hebben met taal of taalvaardiger willen worden. We hebben steeds meer een maatschappelijke rol."
Het komt steeds vaker voor dat kinderen een taal achterstand hebben. "We proberen meer aandacht te geven aan taal. Veel kinderen kijken veel televisie of zitten veel achter de iPad, bevorderlijk voor de taalontwikkeling is dat niet. Soms hebben ouders zelf ook moeite met de Nederlandse taal, waardoor zij het moeilijk vinden hun kinderen hierbij te helpen. Anderstalige ouders kunnen we daarmee helpen en begeleiden."
Vandaag de dag zijn de BoekStartcoaches actief op zeven consultatiebureaus in de gemeenten Alkmaar, Bergen, en Dijk en Waard.