Reclame

Een 25-jarige verdachte van een reeks babbeltrucs met een opbrengst van ruim 68.000 euro, onder andere buit gemaakt in Alkmaar, is veroordeeld tot 36 maanden celstraf. Samen met zijn handlangers bemachtigde hij op slinkse wijze niet alleen pinpassen en pincodes om geld mee op te nemen, hij maakte zich ook schuldig aan witwassen van gestolen geld.

Van 1 juli tot en met 23 december 2022 maakte de verdachte zich volgens de rechtbank medeschuldig aan 21 babbeltrucs bij ouderen om (Rabobank) passen en pincodes te bemachtigen. Er werden geldbedragen van tussen 950 en 9.000 euro opgenomen. Van het geld kocht de verdachte onder andere een Rolex horloge van 14.500 euro, een reisje Dubai van 3.400 euro en merkkleding met een totale waarde van bijna 2.500 euro.

"Verdachte en zijn mededaders hebben zich specifiek gericht op kwetsbare en afhankelijke ouderen", licht de rechtbank toe. "Uit de aangiften blijkt dat veel van hen zich sindsdien onveilig voelen, moeite hebben mensen te vertrouwen en gevoelens van schaamte hebben over wat er is gebeurd. De rechtbank rekent dat verdachte zwaar aan. Deze brutale zelfverrijking ten koste van kwetsbare ouderen zorgt ook voor veel verontwaardiging in de samenleving."

"Verdachte heeft met de opbrengsten van deze strafbare feiten een Rolex, designerkleding en een ‘vakantie’ naar Dubai betaald. Daarnaast heeft verdachte een geldbedrag van 1.900 verstopt in een geheime ruimte in zijn auto. Hierdoor heeft verdachte de opbrengsten van deze misdrijven aan het zicht van autoriteiten onttrokken. Door witwassen wordt de integriteit van het financiële en economische verkeer ernstig aangetast. Verdachte heeft met zijn handelen daaraan een bijdrage geleverd."

De Rabobank diende een schadeclaim in van ruim 36.000 euro, vanwege compensaties aan slachtoffers. De rechtbank wees de claim toe en ook die van een klein aantal gedupeerden die geen compensatie hadden ontvangen. Twee slachtoffers vingen bot omdat ze hun vordering niet hadden ondertekend en niet op de zitting verschenen.

Eén slachtoffer eiste 100.000 euro extra als immateriële schadevergoeding als 'statement' naar de oplichters. De rechtbank ging daar niet in mee omdat daarvoor 'geen juridische grondslag' was.
Pin It
Bekeken: 1425x
Reclame