Reclame

“Het is een lang en slepend verhaal.” Het is het eerste wat Stephan Barendse, directeur van kringloopwinkel Cyan, zegt wanneer we vragen naar het Cyan-verhaal. Onlangs is er een rapport verschenen waarin staat dat er geen meer plek voor Cyan is op het Nijverheidsplein in Heerhugowaard. Desondanks is de strijd nog niet gestreden. “We zijn nog volop met de wethouder in gesprek. Het zit ons niet mee, maar we vechten wel. In tijden van crisis zijn we een baken van hoop geweest en dat geeft ons kracht.”

In 2020 begon de kringloopwinkel. Met de snel volgende coronapandemie was het allesbehalve een vliegende start. De winkel bleef overeind, maar het tweede obstakel wierp zich alweer voor de voeten. Op het bedrijventerrein waar de winkel zit is officieel geen plaats voor retail en daarmee moet de kringloop verhuizen.  Een geschikte alternatieve plek is er vooralsnog niet en dat betekent een lange periode van onzekerheid.

Toch is Cyan niet zomaar een kringloop. Het bedrijf streeft ernaar een volwaardig circulair ambachtscentrum te worden. “Een trendy woord dat eigenlijk uit vijf woorden bestaat", legt Barendse uit. "Milieustraat, leerplek, werkplaats, kringloop en sociale werkvoorziening. Cyan zorgt voor de opvang van jongeren en mensen die tussen wal en schip vallen. Onze winst gaat naar goede doelen. De detailhandelsfunctie is een belangrijk deel, maar die staat ten dienste van wat wij doen. We hebben echt de ambitie om uit te groeien tot een circulair ambachtscentrum, maar daar zijn investeringen voor nodig en als je nog in onzekerheid zit, ga je dat natuurlijk niet doen.”

Daarmee onderscheidt Cyan zich van de 'mainstream retail' en ziet het bedrijf kansen. “De kringloop is alleen de economische motor achter de sociale werkplaats. 80 - 90 procent van de kringloopwinkels staat op industrieterreinen. We hebben een jurist ingehuurd en die is ervan overtuigd dat als er een wil is, er een weg is. We hopen er linksom of rechtsom met de gemeente uit te komen. We zijn nog volop met de wethouder in gesprek.”

Barendse toont dan ook zeker begrip naar de gemeente. “De precedentwerking en het belang van de gemeente is duidelijk. Er is alleen nog geen beleid voor kringloopwinkels, dus daarom is het lastig een locatie te vinden. Ik hoop dat we een geschikte locatie kunnen vinden en dat het ook realistisch is en dat we dat kunnen financieren. We vechten er al meer dan twee jaar voor en hopen het hoofd boven water te kunnen halen. We zijn voor een grote doelgroep echt een begrip.”

Binnen drie weken hoopt Barendse meer duidelijkheid te krijgen. “De onzekerheid is slecht voor een sociaal bedrijf als ons. De onzekerheid is echt killing.”
Pin It
Bekeken: 1647x
Reclame