Op de omstreden voormalige zorgboerderij in Grootschermer, waar eerder zwaar verwaarloosde dieren in beslag werden genomen, loopt steeds meer vee rond. Eerder werden al twee pony's gesignaleerd door omwonenden. Nu zijn daar nog eens vier alpaca's bijgekomen. "Het lijkt erop alsof ze de draad weer oppakken met alle gevolgen van dien", vertelt een omwonende. "De dieren zijn straks weer de lul."
"Deze mensen mogen nooit meer dieren houden", dat zeiden omwonenden nadat vorig jaar januari dode en verwaarloosde beesten werden aangetroffen op een zorgboerderij in Grootschermer. Bij een grote inval werd de hele veestapel, vijf paarden, vier alpaca's en twee hangbuikzwijntjes in beslag genomen. Eerder werden op de boerderij al zes dode Schotse Hooglanders gevonden. Drie, nog levende runderen, waren er zo slecht aan toe dat ze uit hun lijden moesten worden verlost. "Een hele treurige situatie", aldus de woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tegen mediapartner NH Nieuws.
En het was niet de eerste keer dat de eigenaresse van zorgboerderij Lambertushoeve in de fout ging. In 2020 werden ook al runderen door de NVWA in beslag genomen. De vrouw kreeg toen van de economische politierechter in Haarlem een boete van duizend euro omdat ze haar vee niet goed verzorgde. Ook nu nog wordt de eigenaresse vervolgd door het Openbaar Ministerie wegens ernstige verwaarlozing. Dit alles weerhoudt het de vrouw er niet van om weer dieren te houden op het rommelige terrein. Nog geen half jaar na de inval liepen er alweer twee pony's rond op de boerderij. En sinds een paar weken zijn daar vier alpaca's bijgekomen.
"Er is niets veranderd", stelt buurtbewoner Linda Vleer die meerdere keren aan de bel trok over de leefsituatie van de dieren. "Ze lopen nog steeds in de troep. Als je meerdere keren dieren weghaalt vanwege verwaarlozing begrijp ik niet dat die mensen nu weer rustig verder gaan met het houden van dieren." De NVWA liet eerder al weten dat een (gedeeltelijk) houdverbod alleen kan worden opgelegd door de rechter tijdens de inhoudelijke behandeling. Die zitting is nog niet geweest. De eigenaresse is dus niet in overtreding. Wel staat het bedrijf onder verscherpt toezicht. Dat houdt in dat als er dieren worden gehouden op de zorgboerderij, het bedrijf onder een vergrootglas ligt.
Maar op de vraag of er al gecontroleerd is bij het bedrijf en wat ze vinden van de huidige leefsituatie van de dieren kan de woordvoerder van de NVWA niks kwijt. "Zolang de zaak onder de rechter is, kunnen we daar geen mededelingen over doen." Wanneer de rechtszaak dient, is nog niet bekend. Het Openbaar Ministerie heeft bij het publiceren van dit artikel nog niet gereageerd op schriftelijke vragen. Buurtbewoner Linda Vleer heeft niet veel vertrouwen. "Ik heb app-contact gehad met een medewerker van NVWA en die liet weten dat het door vertragingen nog maanden kan duren voordat de zaak voorkomt bij de rechter. Het duurt allemaal zo lang, ik ben echt bang dat het drama zich herhaalt." Inmiddels is duidelijk dat de zaak begin juni voor de rechter komt.
Ook de handen van de gemeente Alkmaar zijn gebonden. "De bevoegdheden met betrekking tot controle op dierenwelzijn zijn belegd bij de dierenpolitie en/of de NVWA. De gemeente staat in contact met deze partners", aldus de gemeente in een schriftelijke reactie. De eigenaresse van de voormalige zorgboerderij wilde geen commentaar geven.