Reclame

Hij zegt de oplossing tegen geluidsoverlast van windturbines te hebben, maar voorlopig geven de grote producenten niet thuis. Uitvinder Gustave Corten uit Koedijk werkt al jarenlang als onderzoeker in de energiesector. Met zijn ontwerp voor rotorbladen kunnen ze een stuk stiller draaien, is er minder slagschaduw en worden vogels gespaard, maar niet als zijn innovatie op de tekentafel strandt.

Wie in de buurt van een windmolen woont of werkt, kent bij zonnig weer het fenomeen van slagschaduw. Mensen worden er soms knettergek van en kunnen het niet zomaar 'uitzetten'. Ook het geraas van de wieken is in de buurt goed hoorbaar en gaat dag en nacht door. En menig vogel vliegt zich te pletter tegen de draaiende rotorbladen.

Volgens Gustave Corten lost zijn uitvinding in één klap alle problemen grotendeels op. En gelet op het aantal windmolens dat de komende jaren geplaatst moet worden, is het een vondst waar veel mensen blij van kunnen worden. Het lastige is alleen dat hij het (nog) niet kan laten zien. Het traject van octrooiverlening is nog niet afgerond en de onderzoeker is bang dat de concurrentie straks met zijn idee aan de haal gaat.

"Ik kan zelf wel nieuwe windmolens gaan bouwen, maar dat duurt veel te lang. Als grote bestaande producenten mijn ontwerp gaan gebruiken, kunnen we snel veel impact maken", aldus Corten tegen mediapartner NH Nieuws. Jammer genoeg geven de windmolenbouwers niet thuis. Volgens de uitvinder is er in de industrie weinig behoefte aan grote veranderingen.

Al eerder kwam de wetenschapper uit Koedijk op de proppen met een nieuw ontwerp voor rotorbladen en ook toen was het bedrijfsleven sceptisch. Maar inmiddels wordt de meerderheid van de nieuwe windmolens wél uitgevoerd met dat ontwerp. Nu moet er ook eerst één schaap over de dam. (foto: NH Nieuws)
Pin It
Bekeken: 4003x
Reclame