Reclame

Veiligere fietsroutes, duurzame mobiliteitshubs en vaker met het openbaar vervoer. In de Statenzaal in Haarlem presenteerden leerlingen van het PCC Bergen en SG De Dijk in Medemblik hun plannen over de toekomst van mobiliteit, tijdens de finale van de provinciale challenge 'Mobiliteit'. Niet alleen met een PowerPoint, dat is saai, maar ook met een zelfgemaakt Minecraft videospel, een Virtual Reality-omgeving en een mooie maquette. “De plannen komen zo echt tot leven”, vond de jury.

De afgelopen weken bogen vijf klassen zich over mobiliteitsvraagstukken zoals veiligere fietsroutes tussen huis en school, het overtuigen van ouders om het OV of de fiets te pakken en het ontwikkelen van efficiënte mobiliteitshubs waar meerdere wijzen van vervoer op elkaar aansluiten. Na afloop gaven ze op school presentaties en deze week was het aan groepjes van iedere klas om hun projecten te presenteren voor een jury in de Statenzaal. De jury bestond uit gedeputeerde Jeroen Olthof (Mobiliteit), Stijn van Zon (Hoofd Strategie bij NS) en Erik van Essen (regiodirecteur Transdev Nederland).

"Wie is er zenuwachtig?", vroeg Van Essen tijdens het voorstelrondje. Geen enkele hand van de ruim 80 leerlingen ging de lucht in. Ze waren vooral geïnteresseerd in de naambordjes van de Statenleden voor zich. Maar toen het hun moment om te stralen aanbrak, begon de nervositeit toch een beetje op te spelen. Op de vraag wie als eerste wilde, gingen er dan ook niet meteen handen omhoog.

Na een uur met presentaties kwamen Gwen, Fien en Bente van PCC Bergen als winnaars uit de bus. Ze werden qua presentatie afgetroefd door leerlingen vanuit Medemblik - die hadden helemaal een virtual reality omgeving gebouwd om te bekijken met VR-bril en twee controllers - maar het gaat uiteindelijk toch vooral om de inhoud. Hun plan voor een mobiliteitshub en de bijbehorende maquette waren het meest compleet.

De hub van de drie meiden had de nieuwste NS-trein, waterstofbussen, elektrische fietsen, scooters en deelauto’s en nog veel meer. De hub heeft ook een café, flexwerkplekken, bieb, sportschool, speeltuin en een biologische (super)markt met streekproducten. En alles is duurzaam met elektrische oplaadpunten, zonnepanelen, een groen dak, ledverlichting en opvang van regenwater voor hergebruik. En dat alles voor een ingeschat bedrag van 63 miljoen euro.

Gwen, Fien en Bente wonnen een kaartje voor Artis en een dag gratis reizen met de trein en bus. Een eervolle vermelding vanuit de provincie voor het PCC-groepje die middels een maquette een kruising toonden, met daarop slagbomen die werken op een sensor.  "Op die manier creëren we echt een fysieke barrière op het kruispunt. De energie wekken we op uit zonnepanelen en windmolens."

De challenge is een onderdeel van het scholierenprogramma 'Baas van Noord-Holland', dat als doel heeft jeugd te interesseren in politiek en het werk van de provincie. En om ze in korte tijd veel bij te brengen over veilig en duurzaam verkeer en vervoer. Volgend schooljaar is er weer een nieuwe challenge. (foto: PCC Bergen)
Pin It
Bekeken: 896x
Reclame