Burgemeester Anja Schouten is akkoord met een subsidiepot van 9 miljoen euro voor maatschappelijke organisaties in Alkmaar die in de problemen zitten door hoge energiekosten. Er komt 4,5 miljoen vrij voor directe financiële hulpverlening en 4,5 miljoen voor energiebesparende investeringen, zodat organisaties niet alsnog of opnieuw in de problemen komen.
Op 23 februari stelde de gemeenteraad het raadsvoorstel 'Besteding bestemmingsreserve energie 2023' vast. Hierin staan onder andere de budgetten, de wijze van verdeling, de maximale vergoedingen en welke organisaties in aanmerking kunnen komen. De vaststelling is het sein voor het college van B&W om over te gaan tot uitvoering, maar gemeente Alkmaar zit nu zonder wethouders en burgemeester Schouten wil boven de politiek staan. "Soms komt er een dossier binnen waarvan je weet: 'als we nu geen besluit nemen is het risico te groot'", zegt burgemeester Schouten. Daarom vroeg ze de fractieleiders of het onderwerp voor de partijen 'controversieel' was, voorafgaand aan haar besluit.
De VVD had een jaar terug als enige fractie tegen de bestemmingsreserve gestemd, omdat het zich zorgen maakte dat de regels niet tot een eerlijke verdeling van het geld zouden leiden. Fractieleider John van de Rhee liet weten dat de VVD mee gaat met raadsbesluit: "Het is besloten, dus klaar mee. Hier is in de gemeenteraad voor gestemd. Wat je ervan vindt kun je ervan vinden, maar het is een democratisch besluit, dus vooruit met die geit."
Aangezien de andere fracties zoals verwacht ook geen bezwaren hadden, heeft burgemeester Schouten de steunmaatregel dinsdag definitief vastgesteld. "Met dit besluit worden beide regelingen met ingang van 17 april van kracht. Dit vormt een belangrijke stap. Voor Alkmaarse maatschappelijke instellingen geeft dit duidelijkheid in de tegemoetkoming van hun energielasten en het verduurzamen van hun accommodaties."
Voor de definitieve regeling zijn een aantal regels aangepast. Het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt' vervalt voor de vergoeding voor energiekosten. Verder is een vermogenstoets niet meer nodig en wordt niet 2022 als referentiejaar genomen maar het jaar 2021, waarin de energiekosten lager waren. Tot slot vallen kermisexploitanten en fitnessbedrijven nu buiten de boot, aangezien zijn commerciële partijen zijn. Daarentegen zijn instellingen in monumentale panden als kerken of culturele instellingen wel welkom om een aanvraag te doen.
Via een portal kunnen maatschappelijke organisaties zich aanmelden voor de financiële hulpverlening. Hiervoor hebben ze tien weken de tijd. Organisaties die de hulp het hardst nodig hebben, worden als eerst geholpen. Inschrijven voor de energiebesparende investeringen kan langer. Tot 1 oktober. "Je wil dat die verduurzamingen voor de winter getroffen zijn. Als je veel langer wacht heb je de volgende winter voor de deur", zegt gemeente secretaris Robert Reus.