Een Waagtoren lookalike van 1.300 kartonnen dozen, 26 kilometer tape en menselijke energie. Dit jaar slaat het bevrijdingsfestival in Alkmaar een andere koers in en wordt Cultuurpark de Hout omgetoverd tot openluchtmuseum voor een groot community kunstwerk. "Ik heb geen idee hoe ze het gaan doen, maar het wordt heel leuk", zegt Ema Najetovic, één van de organisatoren.
Al 25 jaar lang wordt het Bevrijdingsfestival groots gevierd in Cultuurpark de Hout. Er is muziek, gezelligheid en drukte, maar daarmee begint het festival ook wat uit zijn jasje te groeien. Dat moet veranderen en daarom krijgt het feest dit jaar een wat andere vorm. "We gaan dit jaar een bezinningsjaar organiseren", zegt Najetovic. "Het is 25 jaar lang georganiseerd door vrijwilligers, maar die willen ermee stoppen. Door gemeentelijke regels is het steeds moeilijker iets te organiseren. DOSS event support is daarom gevraagd een tijdelijke editie te organiseren en ze hebben een bezinningsjaar bedacht. Geen dranghekken, wel parkhangplekken. En in de middag activiteiten voor de kids en in de avond voor volwassenen."
"Van 13:00 tot 21:00 uur is iedereen welkom en om 14:00 uur is de officiële opening. Oud-organisator Hugo Koeman en burgemeester Schouten openen het festival met het aansteken van het vuur. De Oekraïense danseres Vira Tsvik verzorgt de openingsdans", vertelt Najetovic. Het letterlijke hoogtepunt van de dag, dat is de gigantisch grote kartonnen Waagtoren. De 25 meter hoge kartonnen lookalike wordt onder leiding van de Franse kunstenaar Olivier Grossetête in elkaar gezet.
"Hij is een wereldwijd bekende kunstenaar uit Frankrijk", vertelt Ema met een hoop enthousiasme. "Over de hele wereld bouwt hij architectonische torens met karton en tape. Een week voor het festival zijn er workshops waar we het kunstwerk voorbereiden, deze zijn voor iedereen vanaf negen jaar." Dat de keuze naar een kunstproject is gegaan met Grossetête is niet opvallend. "DOSS heeft hem al een tijdje op het oog, omdat het een heel verbindend kunstproject is. Toen ze de kans kregen, wilden ze hem dus meteen hebben.
Dit is ook echt wat nodig is. We gaan terug naar de basis en met elkaar bedenken wat Alkmaar nodig heeft. We gaan ook een soort mening-wasstraat opzetten met de vraag wat vrijheid voor jou is", legt Najetovic uit. Op basis van de bevindingen wordt gekeken hoe Alkmaar in de toekomst Bevrijdingsdag mag vieren. "Mijn rol is om zoveel mogelijk Alkmaarders te betrekken in het kunstproject. Er is plek voor iedereen! Tijdens de workshops, van 30 april tot en met 4 mei, wordt de kartonnen Waagtoren voorbereid. Op 5 mei bouwen we hem op en op 6 mei breken we hem weer af met Stadswerk."
Voor het kunstwerk is alle hulp welkom. Inschrijven voor de gratis workshops kan via www.bevrijdingsfestivalalkmaar.nl.