Reclame

Op woensdag 15 maart kiezen Nederlanders niet alleen de Provinciale Staten, maar ook nieuwe besturen van de waterschappen. Maar waarom eigenlijk? Wat journalist en politicoloog Chris Aalberts betreft zijn de waterschapsverkiezingen helemaal niet nodig. "De waterschappen doen hartstikke nuttig werk, maar de vraag is of de kiezer een geïnformeerde keuze kan maken", vertelde hij op NPO Radio 1.

De naam zegt het eigenlijk al. Waar provincies en gemeenten veel verschillende taken hebben, houden waterschappen zich alleen bezig met water. Ze onderhouden dijken, beheren watergangen en zuiveren afvalwater. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Citisens blijkt dat de helft van de kiezers niet weet in welk waterschap ze wonen. Laat staan hoeveel mensen weten waar welke partij voor staat. "De informatie is er ook niet", stelt Aalberts. "De keuzes die tijdens de verkiezing een rol spelen zijn veel te technisch."

Wie zich niet kan vinden in de redenatie van Aalberts is Jorrit Voet. Als woordvoerder van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) ziet hij dagelijks waarom het juist belangrijk is om waterschapsverkiezingen te houden. "Er zijn een hoop politieke keuzes die gemaakt moeten worden", vertelt hij aan Streekstad Centraal. "In heel Nederland worden normen gesteld aan onder meer rioolwater en dijken. Maar neem nou het grondwaterpeil. Hoe hoog of laag het grondwaterpeil staat is een politieke keuze. Als het grondwater namelijk laag staat komt meer CO2 vrij, maar kunnen boeren de grond wel beter gebruiken."

"En zo heb je meer politieke keuzes. Denk aan hoe schoon het rioolwater moet zijn en of je bijvoorbeeld bloemen op dijken wil om de biodiversiteit te vergroten." Of inwoners gaan stemmen en op welke partij? Dijk en Waard Centraal ging vorige week de straat op om dat te peilen.
Pin It
Bekeken: 2729x
Reclame