"Opvoeden doen we samen", een oeroude gedachtegang die in 2015 in een nieuw jasje is gestoken met het Buurtgezinnen initiatief. Gezinnen die wel wat steun kunnen gebruiken (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Op die manier helpen 'buurtjes' elkaar. Het landelijke initiatief bestaat al langer maar is sinds kort ook actief in de BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.
"Buurtgezinnen wil altijd uitbreiden naar nieuwe gemeentes en dit jaar zijn ze naar de BUCH gekomen.", zo laat José Gooijer Duinstreek Centraal weten. Gooijer begon vorige week als coördinator voor Bergen en Heiloo. Met haar ervaring als jeugdhulpverlener weet ze hoe fijn het kan zijn om zo nu en dan een helpend handje te hebben. "In mijn jaren bij jeugdzorg hoorden wij ook van Buurtgezinnen. Je kunt voor alles opgeleid worden, behalve het ouderschap. Iedereen loopt weleens tegen moeilijkheden aan en dan is hulp super fijn. Zelf ben ik ook moeder van twee kinderen. Ik heb een stevig netwerk en dat is heel helpend, maar niet iedereen heeft dat. Voor die gezinnen is er Buurtgezinnen."
Steungezinnen bestaan uit ouders met kinderen, grootouders of volwassenen zonder kinderen, maar met opvoedervaring. Het stukje opvoedervaring is wel belangrijk. "Het gaat niet alleen om de steun voor het kind, maar ook dat ouders even iemand hebben om mee te kunnen sparren. Het helpen kan al in kleine dingen zitten. Een peuter opvangen of een kindje even naar de zwemles brengen.''
Aanmelden als vraag- of steungezin kan via de site van Buurtgezinnen of door José een berichtje te sturen. "Op het moment dat ik met een gezin in gesprek ga, bekijk ik wat voor hen belangrijk is." Op basis van het gesprek schets José een profiel van het gezin en gaat ze op zoek naar een passende match.