Reclame

De raadsvergadering in Alkmaar die maandagavond volledig in het teken stond van de mogelijke ingebruikname van het voormalig belastingkantoor als opvang voor vluchtelingen, was al na zeven minuten voorbij. Een meerderheid van de raad stemde in met een voorstel om het punt voor nu van de agenda af te halen vanwege "te veel vragen."

De vergadering was nog maar nauwelijks op gang toen er  een 'ordevoorstel' kwam van fractievoorzitter Ben Bijl van coalitiepartij BAS om het enige agendapunt van de agenda te schrappen. "Dit is een belangrijke vergadering en een belangrijk punt, toch doen wij dit." Er was 'niet genoeg informatie', luidde zijn motivatie. "We willen meer weten over het businessplan en de aangekondigde spreidingswet. En ik verwacht niet dat dit er binnen een week ligt." Met die spreidingswet dwingt het Rijk gemeenten en provincies om vluchtelingen op te nemen. Er is kritiek op de uitvoerbaarheid - te complex en te onduidelijk, zo oordeelde de Raad van State begin deze maand nog.

Er moeten in Alkmaar zo'n 250 asielzoekers 'voor korte duur' worden opgevangen na hun aanmelding en eerste screening door de vreemdelingenpolitie in Ter Apel. De Robonsbosweg wordt in dat geval een tweede station na aankomst in Nederland, met een kantoor voor de IND en medici. Bij de vorige Alkmaarse coalitie kwam meer vluchtelingenopvang er niet door, maar de huidige coalitie staat er welwillend tegenover. De nodige  oppositiepartijen zien het niet zitten. Maar omdat de coalitie een meerderheid heeft in de raad, was de kans er dat het voorstel maandagavond aangenomen zou worden.

Maar in plaats daarvan kwam het ordevoorstel van coalitiepartij BAS. Zeventien raadsleden stemden daar tegen en twintig stemden voor. Daarmee verdween het van de agenda en was de vergadering na zeven minuten ten einde. De raad, iedereen op de volle publiekstribune, de extra ingehuurde bewakers en de acht insprekers konden weer naar huis. Wanneer het agendapunt wel wordt behandeld door de raad is nog niet duidelijk. 

De partijen die tegen het voorstel voor het schrappen van het agendapunt stemden waren Leefbaar Alkmaar, PvdD, SP, ChristenUnie, CDA, GroenLinks, PvdA.



De partijen die voor het schrappen van het agendapunt stemden waren BAS, Seniorenpartij Alkmaar, Forum voor Democratie, VVD, Onafhankelijke Partij Alkmaar, D66.

Pin It
Bekeken: 2551x
Reclame