Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie bracht maandag een bezoek aan SCW Systems in Alkmaar. Ook de NOS was van de partij. SCW heeft afgelopen week voor het eerst op industriële schaal groen gas geleverd aan het hogedruknetwerk. Het gas wordt gecreëerd door superkritische watervergassing en het maakt bijna niet uit wat er voor afval in wordt gegooid. Daar zijn vooral waterschappen blij mee.
Jetten kwam langs om de innovatieve installatie hoogstpersoonlijk met zijn eigen ogen te zien: "Ik ben een aantal jaar geleden ook hier geweest. Het is geweldig om te zien hoe nu is opgeschaald en je te realiseren dat nu op deze locatie genoeg gas wordt ingevoerd in het hogedruknetwerk van GasUnie. Het is niet meer iets van de verre toekomst. Het kan vandaag de dag al hier in Alkmaar". Volgens SCW kan op korte termijn worden opgeschaald.
De minister wil met een goede samenwerking ervoor zorgen dat de techniek uiteindelijk veel groter wordt in heel Nederland. Zo nodig moet de wet daarvoor worden aangepast: "We gaan de komende tijd een aantal dingen doen om in heel Nederland groengasproductie op te schalen tot een wettelijke bijmengverplichting. We willen natuurlijk allemaal naar de situatie dat je ook van plastic en allerlei andere soorten afval af kan, op een manier dat het ook nog zin heeft. Daar kunnen we wetten en regelgevingen voor aanpassen."
SCW staat voor 'supercritical water gasification', ofwel superkritische watervergassing. Afval wordt onder een druk van 240 bar gebracht en verhit tot 600 graden. Hierdoor vallen de koolstofverbindingen uiteen en ontstaat een gasmengsel van waterstof, methaan en CO2. Dit mengsel wordt omgezet in groen gas, en vanaf juli kan het overgebleven CO2 worden omgevormd tot een vaste grondstof die kan worden gebruikt bijvoorbeeld in cement. De fabriek hiervoor is in aanbouw, liet Edwin Schoon van SCW zich aan Alkmaar Centraal ontvallen. Op langere termijn kan de techniek ook worden toegepast voor waterstofproductie.
De installatie kan ook rioolslib aan, waarvan jaarlijks zo'n 1,3 miljoen ton van geproduceerd door de Nederlandse waterschappen. En het kost steeds meer moeite en geld om er van af te komen. Jaarlijks worden miljoenen gestoken in transport, opslag, vergisting, verbranding en export naar buitenlandse verwerkingslocaties. Nu kan er in Alkmaar dus op grote schaal groene gas en andere circulaire grondstoffen van zuiveringsslib worden gemaakt. Dat is ook een van de redenen waarom er een haven wordt aangelegd in de Boekelermeer.
Ook burgemeester Anja Schouten is zeer te spreken over het innovatieve project. "Trots dat in Alkmaar deze duurzame energie ontwikkeling stap-voor-stap waar gemaakt wordt. Complimenten voor de vasthoudendheid en het innovatievermogen van SCW." (foto: Minke Pielaet / SCW)