Er overlijden in Nederland nog altijd meer mensen dan gemiddeld. Vorig jaar kwamen ongeveer 170.000 mensen te overlijden, bijna 14.500 meer dan verwacht, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Vanaf eind maart 2022 gingen nagenoeg elke maand meer mensen dood dan verwacht en dat merken ook professionals in de uitvaartbranche.
De oversterfte was met 13 procent het hoogst onder mensen jonger dan 50 jaar. "Vooral afgelopen maanden zijn veel jonge mensen overleden", vertelt Daphne Slink uit Heiloo. Slink was 'algemeen bloemiste' en maakte een aantal jaar geleden de overstap naar de rouwboeketten. "Je helpt mee aan het afscheid en kan er zijn voor familie. Dat vind ik mooi. De laatste tijd hoor ik veel meer over hartaanvallen en infarcten, dat maakt me soms bang."
Pieter Dekker is met zijn onderneming een van de grootste uitvaartbedrijven in de kop van Noord-Holland. Dekker beschikt over verschillende uitvaartcentra in onder meer Den Helder, Sint Pancras en Zuid-Scharwoude. Hij heeft het 'gigantisch druk'. "En het gaat alleen nog maar drukker worden", benadrukt de Heerhugowaarder in gesprek met Streekstad Centraal. "Langzaamaan gaan steeds meer babyboomers dood en dat is ook gewoon een hele grote groep."
De onduidelijkheid rond oversterfte in Nederland is voer voor verschillende speculaties. Zo stellen coronasceptici dat de hoge sterfte te maken zou kunnen hebben met de coronavaccinaties. Het CBS ziet dat verband niet. "Sterker nog vaccinaties werken juist positief op de gezondheid van mensen."
Onder meer kamerlid Pieter Omtzigt pleit voor een breed onafhankelijk onderzoek naar oversterfte, maar dat is tot dusver niet aangekondigd.