Reclame

Bij vrijwel elk huis liggen aansluitingen naar het riool. Verstoppingen en verkeerde aansluitingen kunnen problemen opleveren, zoals wateroverlast, stank, gezondheidsproblemen of watervervuiling van de sloot. Om dit verder tegen te gaan, is er in gemeente Heiloo sinds 1 januari een aantal nieuwe regels over water en riolering van kracht.

Eén van de regels is de aansluitverordening. Hierin staat welk deel van de riolering in bezit is van de gemeente en welk deel van de perceeleigenaar. Dit schept duidelijkheid over wie welke taak heeft.

Vroeger had de hele gemeente een gemengd rioolstelsel. Stap voor stap gaat de gemeente over naar een gescheiden rioolstelsel. In woningen van na 2012 en bij percelen in het buitengebied is het rioolstelsel al gescheiden. Dit is ook de reden dat auto’s in deze wijken niet op straat gewassen mogen worden. Het water, met de schadelijke stoffen, gaat dan rechtstreeks via de straatkolken naar de sloot. Anderzijds kan afvoeren van regen- en grondwater via het vuilwaterriool ook problemen opleveren. Bijvoorbeeld stankoverlast, sanitaire en waterproblemen in huis, gemaalstoringen of vuil water in de sloot.

De rioolaansluitingen bij de meeste woningen zijn in orde. Maar waar verkeerde aansluitingen zijn aangelegd, moet dit worden aangepast. Dit geldt alleen voor woningen gebouwd na 2012 en percelen in het buitengebied. De gemeente neemt contact op met perceeleigenaren voor wie dit geldt. De kosten van het afkoppelen liggen meestal bij de perceeleigenaar of gebruiker.

Binnenkort wordt het bij nieuw te bouwen huizen verplicht om te zorgen voor waterberging op eigen terrein. Deze waterberging, bijvoorbeeld een vijver, groen dak of wadi, moet hevige buien van totaal 40 millimeter kunnen opvangen. De berging kan het water daarna vertraagd afvoeren, infiltreren of beschikbaar maken voor hergebruik in de tuin of in huis. Deze aangelegde waterbergingen zijn geregeld door de gemeente. (foto: Pixabay / Semevent)
Pin It
Bekeken: 939x
Reclame