Reclame

Rond 130 bedrijven staan op de wachtlijst voor een aansluiting op het elektriciteitsnet in gemeente Alkmaar. Dat blijkt uit antwoorden van het college op raadsvragen van de VVD. Bestaande woningbouwplannen zijn voor zover bekend niet in gevaar, al zouden verhuizingsproblemen van grootverbruikers vanaf de bedrijventerreinen Overdie en Oudorp misschien nog wat roet in het eten kunnen gooien.

Gemeente Alkmaar is populair bij ondernemers. Vooral op bedrijventerrein Boekelermeer wordt hard bijgebouwd, en toch moeten er dus al 130 aanvragen blijven liggen. Maar tot nu toe konden bedrijven gewoon binnen de gemeente verhuizen. Of dat een probleem wordt heeft het college nog geen informatie over. VVD-raadslid Christiaan Peetoom vroeg hierom met het oog de nieuwbouwplannen voor de bedrijventerreinen Oudorp en Overdie. Of er infrastructurele projecten zijn waarbij vertraging ontstaat is ook niet bekend, want de netbeheerder mag geen privacygevoelige informatie delen.

Wel weet het college dat het ziekenhuis wordt geraakt door de netcongestie. Noordwest heeft echter een deal met Liander kunnen sluiten; tijdens de vernieuwbouw mag meer vermogen worden gebruikt dan het huidige contract officieel toelaat. Naar een permanente oplossing wordt nog gezocht. Het project moet medio 2024 klaar zijn, maar het capaciteitsgebrek houdt daarna nog een of twee jaar langer aan.

Christiaan Peetoom vroeg ook hoe het zit met de Regionale Energiestrategie, nu ook levering van stroom niet meer gaat. Volgens de RES moet er in 2030 in Noord-Holland Noord 3,6 TWh aan zonne- en windenergie worden opgewekt. Het college laat weten dat die ambitie overeind blijft, omdat realisatie van grote projecten (zoals windturbines op de Boekelermeer) toch niet binnen vier jaar zijn te verwachten, en er daarna nog tijd is om ze wel te realiseren. Overigens wordt overwogen om een mega-batterij op het bedrijventerrein te plaatsen om de piekbelastingen te spreiden.

Het VVD-raadslid wilde verder weten aan welke overleggroepen gemeente Alkmaar deelneemt met betrekking tot energie en capaciteitsproblemen. Dat zijn er volgens het college tien op lokaal, regionaal en provinciaal niveau. De doelen zijn vooral uitbreiding van de capaciteit, verduurzaming en terugdringen van energieverbruik (zodat er capaciteit vrij komt). Ook vroeg de VVD'er of de provincie en de gemeente prioriteiten stellen, waarop het college antwoordde dat het principe is 'first come, first service'.

Het college besluit met de melding dat het geen aanleiding ziet om de doelstellingen, streefcijfers en ambities in het coalitieakkoord over wonen, bedrijvigheid en infrastructuur structureel aan te passen.
Pin It
Bekeken: 2223x
Reclame