Reclame

Ook Alkmaar was vanaf de 17de eeuw betrokken bij de slavernij en slavenhandel. Alkmaarse burgemeesters zaten in de besturen van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie en de West-Indische Compagnie. Ook waren Alkmaarders betrokken bij veroveringen in Afrika, Amerika en Azië. In Suriname bestaat het dorp Alkmaar als overblijfsel van Plantage Alkmaar en sommige schepen van de VOC en WIC heetten Alkmaar.

De vondst van waterverftekeningen van Louise van Panhuys, echtgenote van de eigenaar van Plantage Alkmaar, was aanleiding voor het Stedelijk Museum Alkmaar om een tentoonstelling te maken over het slavernijverleden van de stad. Louise van Panhuys woonde in de 19de eeuw in Suriname en maakte 80 waterverftekeningen, ook van de slaven op de plantage. Verder toont het museum voorwerpen, archiefstukken en kunstwerken uit die tijd.

KunstNetTV biedt een uniek kijkje achter de schermen van de expositie met beelden van de opbouw en interviews met museumconservator Christi Klinkert, junior conservator Juliet Harrison en gastconservator Mark Ponte zijn geïnterviewd.

De uitzending is dagelijks om 10:00 en 22:00 uur op televisie te zien op Alkmaar Centraal, en ook via kunstnet.tv.
Pin It
Bekeken: 1700x
Reclame