In de lage landen (Nederland en België) kennen we de wafel allemaal wel. Sterker nog de bekende wafel die wij kennen in een rechthoekige of ronde vorm, is een Belgische uitvinding. Het was een Belgische marktkramer, die met zijn kraam de kermissen rondtrok, die de wafel in de 19e eeuw heeft geïntroduceerd. Sindsdien is de wafel wereldwijd mateloos populair. Vooral in Nederland en België zijn we ook thuis goede wafelbakkers. De wafelijzers zijn niet aan te slepen. Er zijn dan ook diverse soorten wafelijzers te koop en met wafels kun je eindeloos variëren.
Het verschil tussen de Brusselse en Luikse wafel
Er zijn diverse soorten wafels die je kunt eten, maar de Brusselse en Luikse wafels zijn het meest bekend. Het is absoluut ´not done´ om deze wafels op één hoop te gooien, als zijnde dezelfde soort wafels. Er zijn namelijk diverse verschillen. Kijk je naar het uiterlijk, dan heeft de Brusselse wafel een strakke rechthoekige vorm. De Luikse wafel is wat kleiner en de hoeken zijn niet recht, maar heeft wat afgerond. De Luikse wafel is ook veel dikker dan de Brusselse wafel en in het deeg zitten suikerparels verwerkt. Dit is niet het geval bij de Brusselse wafel, hierop wordt poedersuiker gestrooid en de wafel is wat luchtiger.
Zelf bakken
Wafels hoef je niet perse te kopen in de winkel. Sterker nog, eigen gebakken wafels met een wafelijzer en volgens een eigen succesvol recept, zijn vaak veel lekkerder. Kenmerken van een klassiek wafelijzer voor Brusselse en Luikse wafels, zijn de diepe vierkante motieven die in de platen zijn aangebracht. Maar er zijn ook andere vormen verkrijgbaar. Zo zijn er ronde wafelijzers waar je soms ook de dikkere Brusselse en Luikse wafels maakt. In Nederland kennen we ook een wafelijzer met de benaming kniepertjesijzer. Hiermee worden de bekende kniepertjes gebakken. De platen zijn minder diep en er wordt een ander beslag voor gebruikt dan de traditionele Belgische wafels. Er zijn veel merken wafelijzers en soms multifunctioneel, zodat je hier ook een tostiapparaat of een grillplaat van maakt.
Variaties met wafels
Met een wafel kun je eindeloos variëren. Vooral als het gaat om de topics. Officieel hoort er op een Brusselse wafel alleen poedersuiker, maar je mag uiteraard naar wens ook eigen topics gebruiken. Slagroom, jam, fruit en chocolade zijn enkele van de topics die je kunt gebruiken op een wafel. Daarnaast kun je kiezen voor een heel ander beslag om wafels te bakken. Kies bijvoorbeeld voor een hartig beslag, met bijvoorbeeld kaas of een sausje als topic.