Een energierekening die van 900 euro naar 2.000 euro per maand gaat. Sportvereniging Sporting S in Schermerhorn heeft, net als veel andere clubs, moeite om de broek op te houden. Extra steun uit Den Haag lijkt er niet te komen. Dat werd maandag duidelijk tijdens een debat met sportminister Conny Helder. Piet Groot van Sporting S vreest voor de toekomst: "Het is een sneeuwbal die steeds groter wordt."
"Een druppel op een gloeiende plaat", zo noemt Piet Groot het noodfonds voor sportclubs die de energierekening niet meer kunnen betalen. In het potje zit zes miljoen euro. Dat werd vorige week duidelijk uit de Najaarsnota, die minister Sigrid Kaag van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. "Dat is een paar honderd euro per amateurvereniging, dat gaat toch nergens over", zegt Groot tegen mediapartner NH Nieuws.
En dat terwijl de energierekening al bijna niet meer op te brengen is. En die moet bij Sporting S door verschillende afdelingen worden betaald. Zo is er voetbal, handbal, zaalvoetbal, biljart en badminton. "We hebben gelukkig wat vet op de botten. Maar onze spaarcenten gaan nu allemaal op aan de energierekening. Bij ons worden de douches nog niet afgesloten, maar dat de contributie omhoog gaat is onoverkomelijk."
Naast het noodfonds krijgen gemeenten via het gemeentefonds 300 miljoen euro om hun verenigingsleven op peil te houden. De oppositie in de Tweede Kamer vindt het erg karig en zo denkt Piet Groot, die al 42 jaar betrokken is bij Sporting S betrokken is, er ook over. "Als de contributie omhoog gaat, haken er leden af. Dat zorgt er weer voor dat minder leden de kosten moeten verdelen en de contributie dus verder omhoog gaat. Je zit in een neerwaartse spiraal en dat is uiteindelijk de doodsteek voor sommige verenigingen."
En dat terwijl Schermerhorn volgens Groot juist trots is op het verenigingsleven. Hij houdt dan ook zijn adem in bij de volgende ledenvergadering van de verschillende afdelingen. "De contributie zal omhoog moeten en dat zijn kleine drama's. Er zullen mensen zijn die dat niet meer kunnen betalen en daardoor niet meer kunnen sporten. Dat is toch eigenlijk ontzettend triest."