Wethouder Rob Opdam van financiën heeft een sluitende begroting voor 2023 aan de gemeenteraad van Heiloo aangeboden. Het is de eerste begroting van het huidige college. "Onze aandacht ligt op het verder uitvoeren van het bestaande beleid, met een eerste vertaling van de ambities uit het collegeprogramma Heiloo Natuurlijk!". Ook de ramingen voor 2024 en 2025 zijn positief. Daarna komen de rode cijfers omdat het Rijk fors wil gaan snijden in subsidies voor gemeenten.
Het college is naar eigen zeggen tevreden dat het in deze onzekere tijd een sluitende begroting kon presenteren. "Met deze begroting leggen we een solide basis voor de uitvoering van het collegeprogramma om Heiloo nog mooier en beter te maken". Onder de streep staat rond 66 miljoen euro aan inkomsten en aan uitgaven. Naast de budgetten voor uitvoering de bestaande plannen is er 0,2 miljoen extra budget voor het programma Klimaat en 0,3 miljoen voor de realisatie van nieuwe ideeën uit het collegeprogramma. "Hierbij willen we uitvoering geven aan belangrijke thema’s op het gebied van wonen, bereikbaarheid, leefbaarheid, duurzaamheid en groen. We willen verder bouwen aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen."
Vanaf 2026 ontstaan er aanzienlijke tekorten in de begroting doordat de Rijksoverheid van plan is te flink snijden in toelagen voor gemeenten. Er komt dan jaarlijks te weinig geld binnen om alle taken uit te kunnen voeren. Volgens het college zullen bijna alle Nederlandse gemeenten in het rood zakken. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is daarom in gesprek met het Rijk en dringt aan op een structurele oplossing.
"Net als voor onze inwoners, ondernemingen en maatschappelijke organisaties heeft de hoge inflatie flinke gevolgen voor de financiën van de gemeente", vervolgt het college. "Zo stijgt de energierekening van de gemeente met 0,5 miljoen euro. We reserveren daarom een bedrag van 0,7 miljoen om overige loon- en prijsstijgingen op te vangen. Tot slot hebben we het risico verhoogd, dat onze investeringsportefeuille geraakt wordt door de huidige prijsstijgingen."
In deze periode van hoge inflatie stelt het college voor om de woonlasten voor inwoners zo min mogelijk te laten stijgen. De lokale heffingen (onroerendezaakbelasting, afvalstoffen- en rioolheffing) stijgen in deze begroting voor een meerpersoonshuishouden met een gemiddelde woning met 24 euro (2,6%). Dit is gebaseerd op een stijging van de onroerendezaakbelasting met 2,4 procent en kostendekkende tarieven voor afval en riool.
Volgende week maandag is er een raadsinformatieavond over de begroting 2023 en op 7 november neemt de raad hier een besluit over.