Bijna de helft van de gemeenten in Nederland loopt structureel achter met de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsstatus. Dat blijkt uit getallen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder de 161 gemeenten die al het hele jaar achterlopen bevinden zich gemeenten Bergen, Heiloo en Dijk en Waard. Gemeente Alkmaar is een van de slechts 25 gemeenten die meer statushouders opvangt dan door het Rijk opgedragen.
De minister van Volkshuisvesting stelde vorige maand dat Nederland "heel veel minder" immigranten moet opnemen, omdat de situatie uit de hand loopt Op 1 oktober wachtten 17.640 statushouders in AZC's op noodopvang of meer permanente huisvesting, aldus RTL Nieuws. Bovendien probeert het COA de achterstand in verwerking van asielaanvragen terug te dringen. In de eerste helft van 2023 moeten gemeenten nog eens 21.200 extra statushouders opvangen, volgens een schatting van het ministerie van Justitie & Veiligheid.
Dijk en Waard liep op 1 januari acht opvangplekken achter en op 1 september was de achterstand opgelopen naar 68. Voor 1 juli 2023 verlangt het Rijk er nog eens 105 plekken bij.
Bergen bleef de eerste helft van dit jaar constant op een opvangtekort van rond de vijftien, maar op 1 september was dat aantal verdubbeld. Medio volgend jaar verlangt het Rijk nog eens 36 opvangplekken extra.
Heiloo poetste een tekort van vijf weg, maar stond op 1 september weer op tien tekort. Het Rijk wil daar halverwege 2023 nog eens 30 extra plekken voor statushouders bij hebben.
Alkmaar is dus een positieve uitschieter. Dit jaar werd een achterstand van 40 omgebogen in een surplus van 62. Op 1 september ving de gemeente 43 statushouders meer op dan strikt noodzakelijk. En dat is vermoedelijk zonder de statushouders die namens Castricum in het Regionaal Wooncentrum onderdak krijgen. Het Rijk verlangt voor medio 2023 nog eens 133 extra plekken.
Het nieuwe bewind in gemeente Alkmaar heeft de discussie weer flink doen oplaaien. De vorige coalitie, en dus ook hun wethouders, vonden dat de gemeente genoeg deed aan opvang en weigerde heropening van het oude AZC Robonsbosweg. Dit terwijl zo'n 190 gemeenten volgens het COA al tien jaar geen enkele asielzoeker huisvestten, en er nu dus 161 gemeenten (ver) achterliggen op hun quotum. Het huidige college heeft deze optie echter toch weer op tafel gelegd. (archieffoto: JJfoto)