De gemeente Alkmaar zet zich steeds meer in voor verduurzaming in de (binnen)stad en kreeg onlangs de prijs 'groenste stad van Nederland' uitgereikt. Naast lokale projecten, zoals geveltuintjes, ondergaat de Laat een groene metamorfose. De toerismebranche in Alkmaar zet zich meer in voor duurzaamheid en ook is de Innovatieraad Alkmaar actief bezig met het beleid rondom dit 'hot topic'. Maar worden inwoners van de stad genoeg betrokken bij deze verduurzaming en nog belangrijker; zien zij dit terug?
Duurzaamheid, een onderwerp wat inwoners steeds meer lijkt te raken. Steeds vaker worden we genoodzaakt om duurzame alternatieven te bedenken, zo ook in Alkmaar, waar 'de gemeente goed op weg is'. "Alkmaar kreeg pasgeleden nog de prijs voor de meest duurzame stad van Nederland uitgereikt", vertelt Ger Welbers, directeur van Alkmaar Marketing en Hart van Noord-Holland.
Alkmaar won op 6 september de prijs Green Cities Europe Award Nederland. Sinds 2020 zijn meerdere locaties, waaronder het Arkplein en Daalmeerplein, vergroend. In drie jaar tijd werd er 30.000 vierkante meter groen aan Alkmaar toegevoegd. Naast deze prijs laat gemeente met duurzame lokale projecten zien, bezig te zijn met duurzaamheid.
Rick Agter van creative workspace Urban Nomads Alkmaar: "Je ziet dat de gemeente actief bezig is met vergroening in de stad, dat is alleen maar positief! Ik vind het wel goed hoe Stadswerk072 en de gemeente over de Laat communiceert. De vernieuwing van deze winkelstraat is natuurlijk wel voor veel ondernemers vervelend, ze hebben daar veel last van."
"Alkmaar is de meest groene stad van Nederland. Amsterdammers en Haarlemmers willen graag gaan wonen hier, omdat ze in een groene stad willen wonen", vertelt Mena Leila Kilani van de Innovatieraad Alkmaar. "Je ziet ook steeds meer lokale burgerinitiatieven ontstaan, zoals de geveltuintjes in de binnenstad."